Hlavní obsah

Českou hvězdičku čeká diamantová premiéra, chce překonat svůj rekord

Praha

Premiéra jako hrom čeká atletku Barboru Malíkovou. Ta na nedávném mistrovství republiky brala zlatou medaili, když ve finále běhu na 400 metrů předběhla v cílové rovince u nás letos suverénní Ladu Vondrovou. A teď se dočká odměny. I díky tomuto výkonu z domácího šampionátu si Malíková v osmnácti letech poprvé vyzkouší závod Diamantové ligy, kde se utká i se svou krajankou Ladou Vondrovou. Ve 33 letech se debutu v elitním seriálu dočká i Jan Veleba na dvoustovce, svou letos první čtvrtku překážek v zahraničí poběží dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová. Přímý přenos vysílá v neděli od 16 hodin ČT sport.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šťastná Barbora Malíková po zisku českého titulu na čtvrtce.

Článek

Malíkové do Stockholmu, kde zažije poprvé atmosféru Diamantové ligy, pomohl vedle výkonu na domácím šampionátu také manažer Alfonz Juck, který v Česku zajišťuje ostravskou Zlatou tretru.

„Nejdůležitější byl Barčin čas z plzeňského mistrovství republiky, ten jí otevřel dveře. Pokud Báře vyjde Stockholm, tak by se letos mohla představit ještě na jednom mítinku Diamantové ligy," konstatuje Juck, kterému se do Česka v minulosti podařilo opakovaně dostat i hvězdného Usaina Bolta.

Studentka architektury se bude chtít ve Švédsku mezi atletickou elitou hlavně dobře zapsat. „Budu tam naprostý nováček, takže si poprvé zkusím závod světové úrovně mezi dospělými. Těším se, že tam naberu cenné zkušenosti, které využiji v dalších velkých závodech," přeje si běžkyně, kterou za rok čeká maturita.

Malíková na nedávném mistrovství republiky zaběhla nový český juniorský rekord časem 51,65 sekundy. K olympijskému limitu jí tak momentálně schází 30 setin. Závody mezi světovou elitou by jí měly pomoci k ještě lepším výkonům.

„Do Stockholmu jedu s čistou hlavou, ale taky s tím, že je to závod, který vybízí k super časům. Pokud se všechno sejde, tak bych se i tam ráda pokusila překonat svůj osobní rekord," pokračuje Malíková.

A na koho se mladá česká naděje nejvíce těší? „Hlavně na celkovou atmosféru mítinku, a jak to vůbec na takových závodech chodí. Samozřejmě mě zajímá i to, jak se budou chovat velké hvězdy jako jsou Karsten Warholm nebo Armand Duplantis a třeba i to, jak se rozcvičují," vysvětluje.

„Start na Diamantové lize letos v našich plánech nebyl. Původně naplánované vrcholy byly postupně zrušeny a Stockholm bude skvělou zkušeností pro Barčinu kariéru," dodává trenérka Jana Gellnerová.

Reklama