Hlavní obsah

Čínský atlet přišel o výhru v půlmaratonu, protože ho soupeři pustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský běžec Che Ťie přišel o vítězství v nedávném půlmaratonu v Pekingu. Pětadvacetiletý atlet byl diskvalifikován poté, co pořadatelé zjistili, že trojice soupeřů před cílem zpomalila, aby ho nechala vyhrát. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Hluboce a upřímně se omlouváme celému světu, že jsme pochybení neodhalili a nenapravili včas,“ uvedla komise, která po vyšetřování za trest odebrala společnosti Zhong’ao Lupao práva na pořádání závodu.

Trestu neunikla ani trojice afrických běžců Willy Mnangat, Robert Keter z Keni a Dejene Hailu Bikila z Etiopie. Stejně jako vítěz maratonu na asijských hrách a čínský rekordman v půlmaratonu Che Ťie byli diskvalifikovaní a přišli o prémie za umístění.

Mnangat po závodě přiznal, že čínského vytrvalce pustil úmyslně. Přidal však, že s Keterem a Bikilou figurovali jako vodiči a o výhru bojovat neměli. Podle startovní listiny ale všichni nastoupili jako řádní závodníci a ne jako pacemakeři.

Reklama

Související témata: