Hlavní obsah

Defarová zaběhla v Oslu světový rekord na 5000 metrů

OSLO

Světový rekord Meseret Defarové ozdobil úvodní mítink Zlaté ligy v Oslu. Etiopské vytrvalkyně vylepšila vlastní maximum v běhu na 5000 metrů a výkonem 14:16,63 minuty výrazně překonala svůj čas z loňského roku z New Yorku, který byl o celých 7,9 sekundy pomalejší. Dosavadní světové maximum pokořila i druhá v cíli Keňanka Vivian Cheruiyotová, která vytvořila národní rekord 14:22,51 minuty.

Článek

Zásluhou Defarové padl na stadionu Bislett již 56. světový rekord od roku 1924, ale první po přestavbě stánku před třemi lety. Etiopanka bude jednou z hvězd ostravského mítinku Zlatá tretra, který se koná 27. června. I tam nahlásila pokus o světový rekord, ale po pátečním výkonu bude mít úlohu podstatně složitější.

Závod na 5000 metrů není zařazen do programu Zlaté ligy, takže Defarová nepatří mezi adepty na podíl z jakpotu. Mezi ty se naopak zařadil podle očekávání světový rekordman Asafa Powell z Jamajky, který vyhrál běh na 100 metrů a výkonem 9,94 sekundy si o tři setiny vylepšil letošní maximum. O setinu zaostal za nejlepším výkonem sezóny Američana Waltera Dixe. Powell po sedmadvacáté v kariéře pokořil hranici deseti sekund a má šanci získat podíl z miliónu dolarů, který vybojoval i loni. "Ten čas je super, trochu jsem se bál té zimy, ale naštěstí se oteplilo," prohlásil Powell.

O jeho start usilovali i organizátoři Zlaté tretry, ale na jednáních v Oslu šance na Jamajčanův start v Ostravě podle informací manažera Alfonze Jucka definitivně padla. "Dal přednost domácímu šampionátu a přípravě na mistrovství světa," uvedl Juck.

Tyčkařka Baďurová skončila šestá

První ze šesti kroků k pokladu udělaly také Američanky Sanya Richardsová v běhu na 400 metrů a Stephanie Durstová na stovce. Richardsová získala podíl z jackpotu stejně jako Powell i loni. Další disciplíny Zlaté ligy vyhráli tyčkařka Jelena Isinbajevová z Ruska, britský trojskokan Phillips Idowu, finský oštěpař Tero Pitkämäki, američtí překážkáři Anwar Moore a Michelle Perryová, marocký mílař Adil Kaúč a ruská výškařka Jelena Slesarenková.

Rekord stadiónu a druhý nejlepší výkon roku předvedl v hodu diskem, který není v program Zlaté ligy, Litevec Virgilijus Alekna. Dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa poslal dvoukilové náčiní do vzdálenosti 70,51 metru a porazila lídra letošní sezóy Estonce Gerda Kantera (66,33). "V prvním pokusu jsem moc chtěl, ale pak jsem se uvolnil a bylo to dobré," uvedl Alekna, jenž nejdál hodil druhým pokusem. Drží tak neporazitelnost od srpna 2005.

Ve skoku o tyči předvedla česká rekordmanka Kateřina Baďurová, jediná česká zástupkyně na mítinku, výkon 430 centimetrů. Další výšku 445 cm již nepřekonala a obsadila šestou pozici. Závod vyhrála podle předpokladů Isinbajevová výkonem 485 centimetrů, které překonala se štěstím napotřetí. Ve výšce se ve skvělé formě předvedla Slesarenková, která skočila napoprvé 202 cm.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články