Hlavní obsah

Do Ostravy přijede na Zlatou tretru oštěpařka Abakumovová

OSTRAVA

Ruska Maria Abakumovová bude největší soupeřkou světové rekordmanky Barbory Špotákové na mezinárodním atletickém mítinku Zlatá tretra, jejíž padesátý ročník se uskuteční v úterý 31. května. Do Ostravy přijede za českou oštěpařkou stříbrná žena v památném závodu na olympijských hrách v Pekingu podruhé.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Oštěpařka Maria Abakumovová bude soupeřkou Barbory Špotákové na Zlaté tretře.

Článek

Abakumovová vyhrála na Zlaté tretře v roce 2009 výkonem 66,89 metru a letos chce atakovat rekord mítinku, který drží Christine Obergföllová z roku 2008 výkonem 67,72 metru. Němka do Ostravy nepřijede, protože začíná po operaci sezonu později. Ruska už v letošním roce házela, v únoru předvedla výkon 65,12 metru.

Do startovní listiny přibyl také Keňan Paul Kipsiele Koech, který si přiveze své vlastní vodiče a bude se pokoušet na trati 3000 metrů překážek překonat rekord mítinku Wilsona Boita Kipketera z roku 2002. "Věřím, že tentokrát to už vyjde, zaměřím se pouze na čas," slíbil před svým pátým startem v Ostravě Koech.

Do závodu na 400 metrů překážek přibyl dvojnásobný mistr světa Kerron Clement z USA, který má osobní rekord 47,24 sekundy. Organizátoři si slibují v tomto závodu čas pod 48 vteřin a pomoci k tomu mají také již dříve oznámené hvězdy mistr Evropy David Greene z Velké Británie a Jihoafričan LJ Van Zyl.

Největší hvězdou mítinku ale bude jamajský sprinter Usain Bolt, který ještě neoznámil, jakou trať poběží. V úvahu připadají běhy na 100, 200 nebo 300 metrů. Přijedou také Keňan David Rudisha, který si odbude premiéru na 1000 metrů, překážky poběží Kubánec Dayron Robles, do výšky bude skákat Rus Ivan Uchov a oštěpem budou házet také Nor Andreas Thorkildsen a Fin Tero Pitkamäki. Na startu bude i kompletní česká špička.

Reklama

Související témata: