Hlavní obsah

Dokázala to, co nikdo před ní. Přesto byla běžecká hvězda naštvaná

Michal Osoba (Dauhá)Sport.cz

Vstoupila do atletické historie. Vyhrát na jednom šampionátu závod na 10 000 metrů i patnáctistovku se dosud žádné běžkyni nepovedlo. Až v Dauhá Nizozemce Sifan Hassanové. Jenže radost z toho, že si jako jediná atletka odveze z Kataru dvě individuální zlata, se v ní mísila se zlobou. „Jsem naštvaná na lidi za to, co říkají. Vždyť jsem musela tolik pracovat, abych se dostala až na vrchol,“ vyprávěla po zkompletování zlatého double.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Sifan Hassanová z Nizozemská slaví v Dauhá světové zlato na patnáctistovce.

Článek

Její počínání na červenorůžové dráze stadionu Chalífa bylo ohromující. Vždyť při triumfu na desítce předvedla poslední patnáctistovku pod čtyři minuty, což i v samostatném závodě zvládlo za celý letošní rok jen třináct žen na světě.

I na patnáctistovce se její soupeřky mohly přetrhnout, zlepšovaly si osobní i národní rekordy, ale stejně byly v posledním kole za komparz Hassanové, která se zařadila evropským rekordem 3:51,95 na šesté místo historie za světovou rekordmanku Genzebe Dibabaovou a kvarteto Číňanek z často zpochybňované éry trenéra Ma Junrena.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Alhamdulillah! 10000m World champion 🥇😃!

Příspěvek sdílený Sifan Hassan (@sifanhassan),Zář 28, 2019 v 7:38 PDT

Jenže s nedůvěrou se potýká i Hassanová. „Nad jejím vítězstvím je po těch posledních zprávách mrak,“ prohodila Britka Laura Muirová, v cíli patnáctistiovky pátá.

Na vině je zapojení Hassanové do Oregon Project trenéra Alberta Salazara, který za napomáhání k dopingu vyfasoval během šampionátu v Dauhá čtyřletý trest. Management Nizozemky okamžitě rozeslal prohlášení.

„O probíhajícím vyšetřování jsem věděla, když jsem nastoupila do Oregon Project, bylo zaměřeno na období, kdy jsem v něm ještě nebyla,“ uvedla rodačka z Etiopie. Nabízí se otázka, proč tedy do úspěšné skupiny Salazara šla, když o podezření z nekalostí věděla.

Ať mě testují každý den

Ještě po desítce plánovala, že se poradí se Salazarem o tom, zda si jako druhou trať vybere 1500, nebo 5000 m. Americkému kouči ale byla po vynesení trestu odebrána akreditace v Dauhá. „Jestli chtějí, ať mě testují každý den. Jsem čistá a vždy jsem byla,“ ohradila se Hassanová, která letos zaběhla evropské rekordy na 1500 i 5000 metrů a světový na míli.

A to vloni vylepšila kontinentální maximum i v půlmaratonu. „Je pár běžkyň, kterým stačí nějak trénovat a pak z toho zvládnou cokoliv. To, že obvinili jejího trenéra, neznamená, že to souvisí i s ní. Ona běhala dobře ještě, než byla u Salazara,“ připomíná česká semifinalistka MS Kristiina Mäki.

Reklama

Související témata: