Hlavní obsah

Dopingový hříšník unikl trestu. Zakázanou látku prý slíbal z přítelkyně

Olympijský vítěz v běhu na 4x400 metrů Američan Gil Roberts vyvázl bez trestu z pozitivního dopingového testu po vysvětlení, že se mu zakázaná látka dostala do těla při líbání s přítelkyní. Osmadvacetiletý atlet se tak může dál připravovat na světový šampionát v Londýně, na který se kvalifikoval díky druhému místu na čtvrtce na červnovém mistrovství USA v Sacramentu.

Foto: Andrey/AGIF/REX/Shutterstock, Profimedia.cz

Gil Roberts na olympijských hrách v Riu.

Článek

Roberts neprošel kontrolou na probenecid 24. března. V květnu dostal dočasný zákaz startů, který mu národní antidopingová agentura po projednání případu 20. června zrušila. O čtyři dny později doběhl Roberts druhý na americkém šampionátu v osobním rekordu 44,22 sekundy. O případu USADA informovala až nyní.

Sprinter, který má ve sbírce i titul halového mistra ve čtvrtkařské štafetě z roku 2012, se úspěšně hájil tím, že zakázaný prostředek se dostal do jeho organismu při vášnivém líbání s partnerkou. Jeho přítelkyně brala lék na zánět dutin. Probenecidem však také lze maskovat užívání jiných nedovolených podpůrných látek.

Díky podobnému vysvětlení nebyl loni potrestán za porušení dopingových pravidle mistr světa ve skoku o tyči Shawnacy Barber, který měl pozitivní test na kokain. Drogu užila prostitutka, s níž strávil noc během národního šampionátu.

Reklama

Související témata: