Hlavní obsah

Ďurdiaková obhájila chodecký titul na 20 kilometrů, poprvé vyhrál Hlaváč

Olomouc

Chodkyně Tereza Ďurdiaková v sobotu obhájila podzimní český titul na dvacet kilometrů. Jistá účastnice olympijských her v Tokiu zvítězila v čase 1:38:00. Česká rekordmanka a dvojnásobná medailistka z mistrovství Evropy Anežka Drahotová závod nedokončila. První domácí titul na dvacetikilometrové distanci získal Vít Hlaváč, navázal na triumf v českém mistrovském závodě v rámci padesátky v Dudincích a v čase 1:29:12 nadělil stříbrnému Lukáši Gdulovi více než šest minut.

Foto: ČAS - Tomáš Edlman

Takhle se Tereza Ďurdiaková radovala na podzim v Poděbradech. V Olomouci si triumf zopakovala.

Článek

Ďurdiaková se v mezinárodním obsazení propracovala na konečné páté místo. "Celkový průběh závodu hodnotím dobře. Páté místo celkově mezi ženami je super," uvedla na svazovém facebooku. S olympijským limitem v kapse, za kterým dnes zaostala zhruba o sedm minut, nastupovala na start klidnější.

"Trochu jsem nevěděla, co od sebe čekat a jak velká ta únava po závodě bude. Bylo to super se moci na start postavit, že jsem nebyla ani zraněná," pochvalovala si. Překvapilo ji, že nedošlo na souboj s Drahotovou. "Souboj jsem čekala, protože jsem nevěděla, jak na tom budu a Anežka je silná soupeřka. Průběh závodu mě spíše překvapil a bylo to fajn," doplnila nyní už dvojnásobná mistryně republiky, která zvítězila o více než minutu před Eliškou Martínkovou.

Hlaváč si užívá satisfakci

Čtyřiadvacetiletý Hlaváč měl ke zlatu blízko už na podzim v Poděbradech, ale tehdy doplatil na dvouminutovou penalizaci za opakované porušení pravidel a počtvrté za sebou získal stříbro. Letos je domácím králem. "Za titul jsem hrozně rád, je to po tom podzimu zadostiučinění. Dva tituly se určitě počítají," uvedl.

S časem přes hodinu a 29 minut ale spokojený nebyl. Věřil si na výkon kolem hodiny 25 minut, v horším případě něco pod bezmála dva roky starý osobní rekord 1:26:55. "Dneska šla tak první pětka a pak už to bylo trápení. Fouká a trať je tady trošku do kopečka, ale to jsou věci, které by mi měly přidat minutku, dvě a ne čtyři. Takže to bylo v nohou. Jsou to tři týdny po padesátce, to taky mohlo hrát roli. Dneska to tam nebylo," komentoval svůj výkon.

Olomoucká dvacítka a MČR v chůzi na 20 km
Muži:
1. Arevalo (Kol.)1:21:04
2. Rodríguez (Peru)1:22:11
3. Ortiz (Mex.)1:23:12
...
12. Hlaváč (TEPO Kladno)1:29:12
14. Gdula (Hvězda Pardubice)1:35:14
15. Zajíček (Atletika Poruba)1:35:57
Ženy:
1. Pérezová (Guat.)1:34:03
2. Andiaová (Peru)1:34:38
3. Ingaová (Peru)1:35:43
...
5. Ďurdiaková (USK Praha)1:38:00
6. Martínková (AC Turnov)1:39:13
8. Zikmundová (AC Turnov)1:48:26

Reklama

Související témata: