Hlavní obsah

Evropská atletika trvá na vyloučení Rusů a Bělorusů ze soutěží

Evropská atletika (EA) trvá na vyloučení ruských a běloruských ze soutěží a dalších svých aktivit, dokud neskončí válka na Ukrajině. Na dnešním jednání to potvrdila rada Evropské atletiky. EA o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Nizozemské atletky (vlevo) slaví zlato ve štafetě na 4x400 m na ME v Turecku. Ilustrační foto

Článek

Kontinentální federace po loňské ruské invazi na Ukrajinu stejně jako ta světová zakázala start atletům z Ruska i jeho spojence Běloruska. Na tomto postoji se nic nezměnilo, ani když nyní Mezinárodní olympijský výbor zvažuje účast sportovců z těchto zemí v neutrálních barvách na OH 2024 v Paříži.

"Vzhledem k tomu, že válka na Ukrajině už nyní trvá více než rok, rada Evropské atletiky chtěla ukázat, že jsme neustoupili z naší pozice ohledně vyloučení ruských a běloruských atletů, členů realizačních týmů a dalších funkcionářů nejen ze soutěží, ale ze všech akcí a aktivit," uvedl prezident Evropské atletiky Bulhar Dobromir Karamarinov.

Připomněl, že boje na Ukrajině poškozují i tamní sportovní infrastrukturu a její sportovce. "Budeme podporovat Ukrajinskou atletickou federaci, aby atleti z této země mohli navzdory tragické situaci na Ukrajině dosáhnout svého potenciálu," doplnil.

Reklama