Hlavní obsah

Farah získal další zlato, keňským nesportovním atakům navzdory

Britský vytrvalec Mo Farah po pátečním triumfu v běhu na deset kilometrů na mistrovství světa v Londýně prohlásil, že to byl jeden z nejtvrdších závodů jeho kariéry. Zvláště v posledním kole inkasoval od keňských soupeřů rány, které mohly jeho cíl zmařit. Přiznal, že bylo těžké udržet se vůbec na nohách.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Britský vytrvalec Mo Farah si běží pro zlato na trati 10 000 metrů.

Článek

"Dvakrát mě málem dostali. Říkal jsem si, že nesmím upadnout. Přece všechna ta dřina nebude nanic," prohlásil v cíli. Keňané se snažili jeho zlatou éru ukončit všemi způsoby. V průběhu závodu několika trháky, při nichž vzorně spolupracovali s Uganďany, v závěrečném kole pak útoky přímo na tělo.

Zvláště Paul Tanui se asi těžko smiřoval s tím, že by ho měl Farah připravit o zlato stejně jako loni v Riu de Janeiru. Nejprve zasáhl jeho patu, pak ho dokonce loktem poslal ven z dráhy, ale Brit to ustál a znovu předvedl zdrcující finiš. Soupeře z úmyslu neobviňoval. "Mám dlouhé kroky, a tak mě trefil," řekl bez emocí.

I s dvojí ztrátou rytmu zvládl poslední kolo 55,63 s a výsledný čas 26:49,51 je daleko nejlepší ze všech pěti jeho zlatých desítek na světových šampionátech a olympijských hrách, kde se běhá víc takticky než při útocích na rekordy. Za svým osobním rekordem z roku 2011 z Eugene zůstal jen necelé tři sekundy.

Britské publikum si nemohlo přát lepší start šampionátu. Farah ho dokázal přivést do varu hned v úvodu, kdy se schválně pohyboval téměř na konci startovního pole a gesty vyzýval diváky, aby přidali na hlasitosti. "Chtěl jsem si jen trochu hrát," usmíval se po závodě navzdory krvavým šrámům na nohách.

Ani ty prý jeho cestu za dalším zlatem v běhu na 5000 metrů nijak nezpomalí. "Půjdu se podívat za doktorem. Myslím, že to pár stehů spraví," prohlásil vítěz. Příští sobotu ho v Londýně čeká poslední velký závod na dráze. Pak už se čtyřiatřicetiletý rodák ze Somálska bude věnovat maratonu.

Reklama

Související témata: