Hlavní obsah

Funkcionář IAAF Davies se údajně snažil tajit ruský doping

Paříž

Mezinárodní atletická federace IAAF se musí bránit dalšímu podezření, že se snažila tajit pozitivní dopingové testy ruských sportovců. Deník Le Monde zveřejnil v pondělí dva roky starý e-mail vysokého funkcionáře IAAF Nicka Daviese, v němž psal o mediální strategii týkající se dopujících ruských atletů před mistrovstvím světa v Moskvě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Atletika. Ilustrační foto.

Článek

Davies, dřívější ředitel komunikace a zástupce generálního sekretáře IAAF a nynější ředitel kanceláře předsedy Sebastiana Coea, poslal kontroverzní e-mail 19. července 2013 Papovi Massatovi Diackovi. Syn tehdejšího šéfa IAAF Laminea Diacka pracoval pro federaci jako mediální a marketingový konzultant.

"Musím si sednout s antidopingovým oddělením a zjistit, jaké přesně 'kostlivce' týkající se ruského dopingu ve skříni máme. Myslím, že čas odhalit některé atlety byl už dřív a nyní musíme být chytří," napsal Davies podle Le Monde tři týdny před startem mistrovství světa v Moskvě.

"Tihle atleti samozřejmě NESMĚJÍ být součástí ruského týmu pro světový šampionát... Pokud ti provinilí nebudou soutěžit, můžeme s jejich odhalením počkat až po akci. Nebo oznámíme jednoho či dva, ale ZÁROVEŇ s atlety z jiných zemí," navrhoval Davies. Když se nyní dostala dva roky stará e-mailová komunikace na veřejnost, vzdal se dnes dočasně funkce, aby etická komise mohla celou záležitost vyšetřit.

Zveřejnění e-mailu přišlo několik týdnů poté, co se Papa Massata Diack ocitl mezi funkcionáři IAAF podezřelými z utajování dopingových prohřešků. Jeho otce kvůli obvinění, že bral za zakrývání pozitivních testů ruských sportovců peníze, vyšetřuje policie.

Diack bude obviněn z "aktivní korupce"

Diack starší byl původně obviněn z "pasivní korupce" kvůli podezření, že přijal zhruba milión eur za to, že bude krýt dopingové případy ruských atletů. Agentura AP dnes oznámila, že bývalý šéf světové atletiky byl nově obviněn z mnohem vážnější "aktivní korupce", protože údajně podplatil bývalého šéfa antidopingové komise IAAF Gabriela Dolea, aby pozdržel zveřejnění informace o dopingu ruských sportovců. Dvaaosmdesátiletý Diack je vyšetřován na svobodě, ale nesmí opustit Francii.

Rusko bylo v listopadu vyřazeno do odvolání z mezinárodních soutěží, poté co nezávislá komise Světové antidopingové agentury našla důkazy o systematickém dopingu a utajování pozitivních nálezů.

Davies v tiskovém prohlášení popřel, že by se dopustil něčeho nesprávného. "Jednou z mých povinností coby ředitele komunikace bylo starat se o dobrou pověst IAAF. Na základě tohoto mailu nebyl proveden žádný plán. Žádná mediální strategie navíc nemůže narušit provádění antidopingového procesu," uvedl Davies.

V e-mailu zároveň podle Le Monde Davies navrhuje, aby sportovní agentura CSM, kterou vedl současný prezident IAAF Coe, pomohla federaci v neoficiální mediální kampani. IAAF prý mohla využít Coeův politický vliv k minimalizování škod ve veřejném mínění, jež mohla případná dopingová odhalení přinést.

Davies i v tomto případě odmítl pochybení. "S CSM jsem o tomhle nápadu nediskutoval a nikdy nebyla mezi CSM a IAAF žádná dohoda o nějaké mediální kampani," uvedl.

Reklama