Hlavní obsah

Gay a Defarová jsou světovými atlety roku

MONTE CARLO

Americký sprinter Tyson Gay a etiopská vytrvalkyně Meseret Defarová byli v Monte Carlu vyhlášeni nejlepšími atlety světa za rok 2007 a získali po 100 000 dolarech. Gay si vysloužil ocenění za zisk tří zlatých medailí na MS v Ósace, Defarová v Japonsku vyhrála 5000 m a na této trati ještě překonala světový rekord.

Článek

Pětadvacetiletý Gay dostal přednost před čínským překážkářem Liou Siangem a etiopským vytrvalcem Hailem Gebrselassiem. S Defarovou byly v užší nominaci sedmibojařka Carolina Klüftová ze Švédska a chorvatská výškařka Blanka Vlašičová.

„Tuto cenu věnuji všem ženám v Etiopii, které musejí překonat mnohá utrpení,“ uvedla Defarová, jež oslavila čtyřiadvacáté narozeniny. Mezi finalisty se nedostal obhájce trofeje a nejrychlejší muž planety, Jamajčan Asafa Powell. „Také by si to zasloužil, jeho světový rekord ho k tomu opravňuje,“ uvedl Gay.

Mezi ženami zaujal odborníky nejvíce skok Vlašičové přes 207 cm. V širší nominaci na výkon roku byl i mistr světa v desetiboji Roman Šebrle, mezi trojici kandidátů na prvenství se ale neprosadil.

Reklama

Související témata: