Hlavní obsah

Halové královny si chtějí radost zopakovat

Michal OsobaPrávo

Jen dvakrát se v dosavadním průběhu halové sezóny posouvala hranice světového rekordu. A obě ženy, které to svedly, dostanou šanci na repete dnes večer při premiérovém ročníku Mítinku světových rekordmanů (ČT vysílá živě od 19.30 h). Jelena Isinbajevová i Meseret Defarová už si včera vyzkoušely povrch O2 Areny.

Článek

V současnosti neporazitelná ruská tyčkařka už je v Praze od neděle a stihla vše, co si naplánovala. „Byla jsem ve výborné restauraci, prošla si noční město. Na Karlově mostě jsem udělala pár fotek a byla jsem i na Václavském náměstí, vzpomněla jsem si, jak jsem tam skákala,“ vybavovala si zkušenost z Pražské tyčky. Po lehkém zranění z Birminghamu už se cítí dobře, což si potvrdila při tréninku v nafukovací hale na Strahově. „Jsem už natěšená na závody,“ hlásila usměvavá Ruska s vyhlídkou na svůj další světový rekord. Její poslední halový z Doněcku má hodnotu 500 cm, včera se v Praze ubytoval i její vzor Sergej Bubka, jenž je ambasadorem mítinku.

Zatímco u Isinbajevové není o volbě disciplíny pochyb, etiopská vytrvalkyně Defarová si distanci vybrala až po svém vystoupení ve Stockholmu, kde překonala rekord na 5000 m. Pro Prahu zvolila netradiční distanci dvě míle (zhruba 3218 m), na níž drží historické maximum ona sama – 9:10,55 min. z Bostonu.

„I po Stockholmu jsem se cítila v dobré formě, tak doufám v rekord i ze svého druhého letošního závodu v hale,“ vyhlásila drobná Etiopanka, která chce nejrychleji zapomenout na loňskou sezónu, která patřila její rivalce Tiruneš Dibabaové. „Na oválu jsme rivalky, ale mimo závody spolu kamarádíme,“ tvrdila.

Do O2 Areny se vejde asi 12 000 diváků, poslední vstupenky jdou do prodeje dnes přímo v hale. Pro domácí atlety je závod poslední šancí splnit limit pro start na halovém ME v Turíně.

Reklama

Související témata: