Hlavní obsah

Harting i přes žádost IAAF nechce kandidovat po boku Gatlina

Berlín

Německý diskař Robert Harting si stojí za svým a ani přes naléhání mezinárodní federace IAAF se nehodlá zúčastnit ankety o nejlepšího atleta světa, pokud bude v nominaci americký sprinter s dopingovou minulostí Justin Gatlin. Asociace se obrátila na management trojnásobného mistra světa s prosbou, aby ještě přehodnotil názor a na ocenění kandidoval.

Foto: Profimedia.cz

Německý diskař Robert Harting.

Článek

"Požádali jsme manažerku Roberta Hartinga, aby jej informovala, že bychom jej nadále rádi vedli na seznamu (kandidátů), protože je významný šampión," řekl agentuře DPA mluvčí IAAF Nick Davies.

Oficiální odpověď od devětadvacetiletého vrhače ještě federace neobdržela, ale německé agentuře Harting řekl, že by rád na listině byl. "Ale opravdu jedině v případě, pokud sportovci, kteří se chovali neslavně, budou z letošního seznamu vyškrtnuti a do budoucna pro ně bude platit zákaz nominace," prohlásil Harting.

Takovou podmínku už má v nominačních kritériích Evropská atletická asociace EAA, světové federaci to podle DPA současné regule neumožňují. Údajně ale komise sportovců chystá předložit toto pravidlo co možná nejdřív radě IAAF a platit by mohlo třeba už od příštího roku.

Gatlin vadí i dalším atletům

Gatlin v minulosti dokonce dvakrát porušil pravidla o dopingu. V letech 2006 až 2010 si odpykal trest, který mu byl původně vyměřen jako "recidivistovi" na osm let.

Gatlinova přítomnost mezi desítkou nominovaných mužů na Atleta roku není po chuti ani dalším osobnostem, najevo to dal třeba legendární mílař a nynější viceprezident IAAF Sebastian Coe. "Osobně s tím mám velké problémy," řekl nedávno BBC.

Nejlepší světoví atleti budou oceněni při slavnostním večeru 21. listopadu v Monaku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.