Hlavní obsah

Hejnová má smůlu. Soudní při s Českou poštou prohrála, peníze nedostane

Praha

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová nemá nárok na odškodnění za známku, kterou vydala Česká pošta k olympijským hrám v Riu de Janeiro v roce 2016. Rozhodl o tom dnes zatím nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 1. Fotografie atletky podle něj sice posloužila jako vzor pro známku, její rysy ale autor změnil. Právní zástupce Hejnové Jakub Kadlec s tímto názorem nesouhlasí, spolu s běžkyní zváží, zda se odvolají.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zuzana Hejnová soudní při prohrála

Článek

"Nedošlo k zásahu do osobnostních práv," prohlásil soudce Petr Novák. "Autor známky i podle svého vlastního tvrzení použil za vzor fotografii žalobkyně, zůstala však pouze silueta," dodal. Akademický malíř Milan Jaroš také podle něj dostatečně změnil obličej Hejnové tak, aby nešla rozpoznat. Autor u dnešního soudního jednání uvedl, že sportovkyni změnil nos, oči a vlasy, na postavě pak postavení pravé ruky.

Dvaatřicetiletá atletka po České poště žádala 900.000 korun za bezdůvodné obohacení. Podle Kadlece by firma tuto částku zaplatila, pokud by od počátku s Hejnovou jednala. Dalších 150.000 korun chtěla sportovkyně za nemajetkovou újmu. Pošta jakýkoli nárok sportovkyně odmítá. Na obrázku je podle ní fiktivní osoba.

Foto: Sport.cz

Soudní při Zuzana Hejnová prohrála

"Rozhodnutí soudu je navzdory dvěma znaleckým posudkům," řekl po verdiktu novinářům Kadlec. Podle znalkyně totiž byla kontura Hejnové na fotografii z olympijských her 2012 v Londýně a kontura sportovkyně na známce téměř shodná. Také většina obličejových rysů, které šly porovnat, se shodovala. Převážně ale srovnání nebylo možné kvůli malému a rozmazanému vyobrazení na známce.

Ve hře je i odvolání

Soud ale podle Kadlece provedl kvalitní dokazování. "Za mě čestný souboj, v prvním stupni porážka, odvolání zvážíme," uvedl právník. Dodal, že v provedené anketě většina lidí Hejnovou na známce poznala, atletka byla také jako jediná pozvána na představení známky.

Česká pošta vydala k olympiádě a paralympiádě v Riu de Janeiro v létě 2016 dvě speciální známky. Obě pocházely z dílny Milana Jaroše. Známek zobrazujících překážkový běh nechala firma vytisknout 500.000.

Hejnová získala titul mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek v letech 2013 a 2015. Ze stejné disciplíny má také bronzovou medaili z olympiády v Londýně v roce 2012.

Reklama

Související témata: