Hlavní obsah

Helcelet byl při tyči úplně mimo, pak myslel, že ho odvezou. Přesto útočil na rekord

Peking

Osobní rekord mu utekl o osmnáct bodů, elitní světová desítka jen o jedenáct. Dvě drobná zklamání desetibojaři Adamu Sebastianu Helceletovi při jeho premiéře na mistrovství světa vynahrazoval druhý nejlepší bodový součet kariéry 8234 bodů, který poskládal přesto, že na jaře kvůli bolesti achillovky dlouhé týdny nemohl trénovat.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet při skoku o tyči na MS v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Jaký jste měl v hlavě cíl před závěrečnou patnáctistovkou?

Zaútočit na osobák i skončit do desítky. Ale Estonec Uibo mě předběhl a o dost, což mě vůbec nenapadlo. Trošku jsem to prokaučoval, hlídal jsem si Kasjanova a Felixe, vůbec se na Uiba nezaměřil a on mě zařízl. Teď mě mrzí, že nejsem v desítce, ale postupem času budu hodně spokojený. Poté, co jsem přípravu vlastně vůbec neabsolvoval, neběhal jsem, neskákal a nebyl vyzávoděný, to bylo super. Hlavně, že jsem zdravý, což je důležité pro příští rok.

Na jaké výkony věříte, že se můžete dostat, když absolvujete přípravu bez omezení?

Ani nechci vědět, jaké to bude příští rok, pokud zvládnu celou přípravu. Tady jsem se přiblížil k osobáku bez přípravy a závodů a dal jsem takový výkon.

Asi ne všechny disciplíny vás ale potěšily…

Doufal jsem, že zvládnu úplně nejlíp vrhy a nasbírám tam nějaké body, protože když mě trošku přestala bolet achilovka, absolvoval jsem právě jen ty vrhy. Ale zradil mě disk, nejhorší výkon v sezóně, mrzí mě to… Byl jsem hodně zklamaný, i v oštěpu jsem čekal, že letos hodím 70 metrů.

Při tyči se na vás prý hodně podepsalo ostré sluníčko…

Byl jsem úplně mimo. Jsem rád, že jsem přežil, já si vůbec nepamatuju poslední rozběh na pěti metrech. Jestli to byl úžeh, bylo to fakt hrozné, nevěděl jsem, jak se probrat. Namáčel jsem si hlavu v ledu, nohy jsem namáčel, chodil na záchod, abych byl ve stínu…

Mohl vám Eaton půjčit svou speciální chladící kuklu…

Hodila by se, i když v ní vypadal jako moucha. (úsměv)

Jak jste se dal na oštěp do kupy?

Šel jsem se najíst, namasírovali mě, zaledoval jsem nohy a na chvíli usnul. Oštěp byl hodně utrápený, snažil jsem se nějak probudit. Proto jsem ani nečekal, že si udělám osobák na patnáctistovce. Jsem astmatik a fakt se mi tady dýchá blbě, na to jsem běžel docela dobře. Při tradičním vítězném vícebojařském kolečku už jsem myslel, že mě odvezou, ani jsem si ho neužil…

Reklama

Související témata: