Hlavní obsah

Hlavně nedělat kraviny, říkal si Staněk. Teď si troufá: Může to letět opravdu daleko

Londýn

Udělal přesně to, co potřeboval. Postoupil do finále a zároveň ušetřil síly. Kvalifikační limit pro koulaře byl na mistrovství světa 20,75 m, tak český rekordman Tomáš Staněk poslal náčiní na 20,76 m. A v nedělním finále (od 21.35 SELČ) se bude pokoušet ještě o mnohem kvalitnější výkon.

Foto: Sport.cz

Český koulař Tomáš Staněk při svém prvním pokusu v kvalifikaci MS v atletice.

Článek

Asi jste do svého jediného kvalifikačního pokusu nešel úplně naplno?

Nešel. Bál jsem se, abych nepřešlápl. Teď se na to můžu kouknout (na obrazovce běží záznam jeho pokusu). No hrozný. Ale nechtěl jsem přešlápnout, abych nemusel čekat dalších šestnáct lidí, tak jsem rád, že to padlo, i když jsem se vůbec netrefil.

Nakonec to ale byl ideální scénář, pokus akorát za kvalifikační limit…

To ano, sice to ideální pokus nebyl, ale na ty se bude hrát ve finále. Teď si odpočinu, dám si masáž a v neděli hurá na finále.

Po vašem pokusu jste se ale zaradoval, tušil jste, že limit padl?

Myslel jsem, že to bude pod lajnu a budu muset jít ještě jeden. Ale měl jsem radost, že to letělo a případně by mě mohli dobrat, i kdyby všichni nesplnili limit. Takhle je to úleva.

Čekal jste tvrdší limit? Nakonec ho splnilo devět koulařů.

O dost. Dali ho nízko, čekal jsem, že ho splní i víc lidí. Doufal jsem, že se ještě Láďa Prášil pochlapí a zvládne to, říkal jsem mu, ať trochu zrychlí, aby tam nespal. Škoda.

Na Diamantové lize v Rabatu jste se nesrovnal s kruhem, jaký je tady v Londýně?

Super. I kdyby pršelo, bude v pohodě, teď byl taky mokrý a neklouzal. Těším se, myslím, že můžu hodit opravdu daleko, zvlášť teď po tom pokusu, kdy mi to zůstalo v ruce.

Zdálo se, že jste si kruh i utíral.

Spíš se stává, jak se rozjíždí, tak se drolí. Tady malinko poprašek byl, radši jsem to vyprášil, aby nedošlo k nějakému nedopatření. Jistota je jistota.

Už na dopolední kvalifikaci bylo skoro vyprodáno, ale na nedělní večerní finále se dá čekat ještě lepší atmosféra.

Těším se. Ranní vstávání nemám moc rád, i když jsem se vzbudil víceméně bez budíku. Ale kolik lidí je tady, to je neskutečné, je vidět, že Britové atletice rozumí…

Máte pro finále nějakou metu, která by vás potěšila?

Na to nemyslím. Jen na to, abych se dobře trefil, pak z toho bude kvalitní umístění.

Cítíte, že letošní dobrou formu se povedlo ještě vyladit?

Cítím. Na posledním házecím tréninku jsem cítil trochu potahané tříslo, tak jsem byl dva dny u našeho fyzio Pavla Albrechta, snažil se mi to povolit. Ale nemyslím, že by mě to mělo nějak extra omezovat. Ve finále mi bude všechno jedno, nebudu cítit bolest.

Takže váš národní rekord 22,01 bude v ohrožení?

To doufám! Samozřejmě je to hodně daleko, ale myslím, že na to mám, atmosféra bude taky dobrá. Když to rozjedu a trefím, mohl bych se dvaadvacítce určitě přiblížit.

Sledoval jste v kvalifikaci po očku soupeře? Novozélanďan Walsh zazářil výkonem 22,14.

To jsem radši nekoukal, dozvěděl jsem to až z tabule. Viděl jsem jen Storla a Gilla, jinak jsem se soustředil spíš na to, abych sám nedělal nějaké kraviny.

Reklama

Související témata: