Hlavní obsah

Hrozí halucinace, varuje běžkyně. Brutální podmínky řeší lékaři, Češku poženou i děti

Dauhá
Aktualizováno

Těžko si může představit bizarnější premiéru na vrcholné akci. Dvaatřicetiletá vytrvalkyně Marcela Joglová se v pátek při mistrovství světa postaví na start maratonu minutu před úderem katarské půlnoci (v Česku je o hodinu méně), navíc v podmínkách, které se pohybují na hraně zdraví. Proto bude ještě hodinu před závodem zasedat lékařská komise a řešit opatření proti pekelné výhni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marcela Joglová při odletu na atletické MS do katarského Dauhá.

Článek

Teplota 32 stupňů, pocitově dokonce 42, vlhkost vzduchu 80 procent. Cifry z předpovědi na noční hodiny budí obavy, i když máte vyrazit na procházku.

Elitní maratonkyně v těchto podmínkách budou podávat vrcholné výkony na šesti sedmikilometrových okruzích po dobu kolem dvou a půl hodiny. „Bude to boj. Určitě obavy mám, ale snažím se si je nepřipouštět,“ říká Joglová.

Poběží se dle plánu
Nakonec už s více než desetihodinovým předstihem potvrdila mezinárodní atletická federace, že se ženský maraton poběží podle plánu. Dle nejnovější předpovědi bude teplota na nebo těsně pod 30 stupni, žádná ze 69 přihlášených běžkyň zatím start neodřekla.

Před devíti lety si podobné podmínky „užily“ vytrvalkyně na Hrách Commonwealthu v Dillí. „Posledních pět kilometrů jsem měla halucinace. Cítila jsem, že je mi strašná zima, přitom to bylo naopak,“ popisovala britská vytrvalkyně Helen Daviesová svou zkušenost. Proto jsou obavy na místě, i když předseda IAAF Sebastian Coe ujišťuje, že zrušení závodu nehrozí.

„Fyziologická hranice, kdy se doporučuje snížit zátěž, je zhruba od 30 stupňů. U zdravého trénovaného jedince se můžeme bavit o 40 až 45 stupních, ale každé tělo reaguje jinak,“ říká šéflékařka české výpravy Karolína Bílková, která věří, že nenastane apokalypsa v podobě kolabujících závodnic.

„Zažili jsme u chodců v Pekingu, že jsme po závodech hledali závodníky po různých stanech, kam je odtahali. Doufám, že to žádným skandálem neskončí, spíš si myslím, že nemůžeme očekávat žádné velké výkony,“ předpokládá.

Joglová si zatím vyzkoušela běh potemnělou katarskou metropolí po středečním příletu. „Běžela jsem asi devět kilometrů po cestičce kolem zálivu. První dva se mi zdálo, že to nebude tak hrozné, pak to na mě začalo dopadávat. Zadarmo ten závod nebude,“ pousmála se amatérka, která si vydělává jako fitness trenérka, pracovala také jako au-pair. A právě dva chlapci, které v minulosti hlídala, ji podpoří v Dauhá.

„Teď jim je devět a dvanáct let, dorazí ještě s jednou rodinou, kde jsem zase dvěma klukům dělala instruktorku na lyžích,“ vypráví Joglová. Kluci si tak v pátek trochu prodlouží večerku…

„To jim nebude dělat problém, jsou takoví čiperní raubíři. Pro ně je fajn, že se poběží víc kol, tak z toho budou aspoň budou mít nějaký zážitek, že mě uvidí víckrát,“ těší se česká maratonkyně.

Reklama