Hlavní obsah

Když jdu čurat, čurám jako žena, nechápe Semenyaová narážky. Chce dva tituly

Kapské Město

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová se na nadcházejícím aletickém mistrovství světa v Londýně pokusí získat vítězný double na tratích 800 i 1500 metrů. Úřadující olympijská šampionka a dvojnásobná mistryně světa z let 2009 a 2011 z osmistovky přitom delší trať poběží vůbec poprvé na velké mezinárodní akci.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Jihoafričanka Caster Semenyaová na snímku z loňských OH v Riu.

Článek

Šestadvacetiletá Semenyaová se věnuje i míli, ale úspěchy dosud sklízela na osmistovce, kde bude znovu velkou favoritkou. Očekává se také, zda po výborném času z nedávného mítinku Diamantové ligy v Monaku nezaútočí na světový rekord Jarmily Kratochvílové z července 1983, který je nejstarším atletickým světovým rekordem současnosti.

Semenyaová se rozhodla zahrnout patnáctistovku do svého programu v britské metropoli na poslední chvíli. Letos ji v závodě běžela pouze jednou, když vyhrála jihoafrický studentský šampionát. Minulý rok v Durbanu na mistrovství Afriky vyhrála obě trati, přičemž 1500 metrů zvládla v osobním rekordu 4:01:19.

Dopředu se však musí připravit také na to, že bude kromě soupeřek nejspíš opětovně čelit také pochybám o jejím pohlaví, což je pro ni psychicky vyčerpávající.

Po senzačním triumfu na světovém šampionátu v Berlíně v roce 2009 prošla Semenyaová anabází kvůli pochybnostem ohledně jejího pohlaví. Přes vysoké hladiny testosteronu a fakt, že má ženské i mužské pohlavní orgány, potvrdila Mezinárodní atletická federace po několika měsících zkoumání, že může startovat mezi ženami. Ani v Riu se tomuto tématu nevyhnula.

"Nerozumím tomu, když někdo říká, že mám výhodu. Vždyť jsem žena. Když jdu čurat, čurám jako žena. Nechápu, když někdo říká, že jsem muž, protože mám hluboký hlas. Vím sama nejlíp, že jsem žena, bez jakýchkoliv pochyb. Musím jen najít cestu, jak dotazy ohledně mého pohlaví co nejlépe odrážet," prohlásila Semenyaová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články