Hlavní obsah

Konec spolupráce, která přinášela zlato! Hejnová je bez trenéra, rozhlíží se i v cizině

Praha/Malé
Aktualizováno

Úspěšná spolupráce nečekaně končí. Překážkářka Zuzana Hejnová se už nebude připravovat pod vedením trenéra Dalibora Kupky, v jehož skupině se chystala od roku 2012. Kdo bude novým koučem dvojnásobné mistryně světa? „Sama nevím. Chci to dořešit po dovolené,“ řekla Právu Hejnová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová a trenér Dalibor Kupka při vyhlášení ankety Sportovec roku 2013, v níž česká překážkářka triumfovala. Spolupráce už je dnes minulostí.

Článek

Jaké jsou důvody odchodu ze skupiny? „Po olympiádě jsem přemýšlela, co dál a dospěla k tomu, že se chci vydat jinou cestou. Cítila jsem, že změnu potřebuju, tak jsme se domluvili," prohlásila devětadvacetiletá atletka a odmítla zprávy, že by rozchod byl důsledkem dlouhodobějších neshod. „Nijak vyostřené to nebylo," ujistila.

Medaile i zranění

Hejnová ke Kupkovi na pražskou Duklu přišla po olympiádě v Londýně ze skupiny Rychlých holek trenérky Martiny Blažkové. V následující sezóně neprohrála ani jeden závod včetně světového šampionátu v Moskvě, titul mistryně světa obhájila i loni v Pekingu.

Na druhou stranu v letech 2014 a 2016 Hejnovou zranění pustila na dráhu jen minimálně, což mohlo být jednou z příčin touhy po změně.

„Já jsem Dálovi vděčná za všechny úspěchy a nebylo jich málo, ale je pravda, že jsem dvakrát z těch čtyř let byla zraněná, tak bych chtěla zkusit systém, který mi bude sedět o něco líp, než ukončím kariéru," přiznala.

Chce komplexního kouče

Už dříve uvedla, že minimálně příští sezónu, kdy bude útočit na třetí světový titul v řadě, by chtěla absolvovat. „Bude záležet na zdraví a výkonnosti pod novým trenérem, věřím, že zase dostanu novou motivaci a byla by škoda končit, když jsem na tom tak dobře," říká.

Kdo by Hejnovou mohl k dalším úspěchům dovést? „Pár jmen mě napadlo," přiznává. Ve hře je i neotřelé řešení se zahraničním koučem. „Zkusím se podívat do sousedních zemí, v úvahu připadá Německo, Polsko či Rakousko. Pak by se muselo zvážit, jestli bych jezdila na soustředění, nebo byla částečně v zahraničí," uvažuje.

Kritérií pro výběr má Hejnová několik. „Chtěla bych, aby to byl trenér komplexní a já nemusela řešit vše okolo, když mě třeba něco bolí, nebo i kolem psychologie. Velkým plusem by pro trénink samozřejmě bylo, kdyby měl svou skupinu. Snad někdo takový bude," věří Hejnová, která by chtěla mít jasno o novém kouči během příštího měsíce. „S tréninkem začínám v půlce října, případně můžu začít sama a dořeší se to později," dodává.

Reklama