Hlavní obsah

Na Daňkův memoriál je méně peněz, Alekna ale přijede

TURNOV

Dvojnásobný olympijský vítěz v hodu diskem Litevec Virgilius Alekna se stane znovu hlavní hvězdou turnovského Memoriálu Ludvíka Daňka. Pořadatelé ale mají na mítink kvůli hospodářské krizi přibližně o čtvrtinu méně peněz než loni a obsazení závodů bude pravděpodobně slabší. Novinářům to ve čtvrtek řekl manažer mítinku Imrich Bugár.

Článek

Účast na mítinku, který se koná 26. května, slíbila ústně i další hvězda světového disku - estonský olympijský vítěz z Pekingu 2008 a mistr světa z Ósaky 2007 Gerd Kanter. Pořadatelé věří, že jim peníze vystačí i na stříbrného medailistu z aténské olympiády Zoltána Kövágó z Maďarska.

"Problémy se objevily již na konci loňského roku. Zdálo se, že odpadnou téměř všichni sponzoři. Uvažovali jsme dokonce o zrušení mítinku, ale nakonec jsme vytrvali," dodal Bugár. Dotaci na mítink snížil i druhý největší sponzor, firma Syner. K záchraně mítinku pomohla turnovská radnice, svůj příspěvek zvýšila z loňských 300 000 korun na 400 000 korun. Na rozdíl od minulých let věnoval peníze na Memoriál Ludvíka Daňka Liberecký kraj. Pořadatelům poskytl 150 000 korun.

O 300 000 méně peněz než loni

"Na závody jsme loni sehnali 1,1 miliónu korun, letos zhruba 800.000 korun. Odpadli nám hlavně menší sponzoři, od nichž jsme v minulosti dostávali většinou deset až dvacet tisíc. Přišli jsme také o jednoho významného sponzora - o Severočeské doly. Loni jsme od nich obdrželi 150 000 korun, letos nic," konstatoval ředitel mítinku František Svoboda z AC Syner Turnov.

Na startovné a odměny pro nejlepší atlety použije klub 700 000 korun. Alekna, Kanter a Kövágó dostanou celkem 500 000 korun. Utkají se s nimi mimo jiné i nejlepší čeští diskaři Libor Malina a Jan Marcell. Alekna drží výkonem 71,25 metru rekord Memoriálu Ludvíka Daňka.

O dvě disciplíny méně

"Náklad na memoriál jsme snížili na minimum. Ubrali jsme mimo jiné dvě disciplíny," upozornil Svoboda. Mítink ozdobí stejně jako loni také olympijská vítězka z Pekingu a mistryně světa z Ósaky oštěpařka Barbora Špotáková a olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. Do Turnova dorazí rovněž bronzový medailista z olympiády v Aténách, skokan do výšky Jaroslav Bába, tyčkaři Jan Kudlička a Štěpán Janáček nebo koulaři Petr Stehlík a Antonín Žalský.

"Nejlepší diskaři jezdí do Turnova hlavně díky Imrichu Bugárovi a z úcty k Ludvíku Daňkovi. Stojí nás přibližně o polovinu méně peněz, než jim platí pořadatelé jiných mítinků," upozornil Svoboda. Olympijská zlata zvyšují cenu závodníků. Třeba Špotáková však i po olympijském triumfu v Pekingu startuje v Turnově za cenu jen o něco vyšší než loni.

Mítink začne ve 14:00 a pořadatelé očekávají na moderním stadiónu kolem 3000 diváků. Memoriál připomíná světový rekord olympijského vítěze z Mnichova 1972 Ludvíka Daňka. V srpnu 1964 hodil Daněk na turnovském stadionu 64,55 metru.

Reklama

Související témata: