Hlavní obsah

Na halové mistrovství světa do Bělehradu pojede 14 českých atletů a atletek

Na halové mistrovství světa do Bělehradu odcestuje čtrnáct českých atletů a atletek. Před čtyřmi lety v Birminghamu jich bylo o osm více. V týmu jsou i čeští rekordmani překážkář Petr Svoboda, čtvrtkař Pavel Maslák a koulař Tomáš Staněk. Nejmladší členkou výpravy je osmnáctiletá sprinterka Eva Kubíčková. Debut v reprezentačním dresu čeká třiadvacetiletou vícebojařku Dorotu Skřivanovou, která na základě svých letošních výkonů dostala pozvánku do pětiboje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Maslák v cíli běhu na 200 m během Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

Trojnásobný halový mistr světa Maslák pojede do srbské metropole jako úřadující šampion ze zatím posledního HMS, které se uskutečnilo v roce 2018. Na šampionát se kvalifikoval díky vítězství v loňském ročníku World Indoor Tour. Letos ale není ani českou jedničkou, v domácích tabulkách i na národním šampionátu ho předčil Patrik Šorm. Ani on nebude na HMS chybět a individuální závod na 400 metrů poběží také Vít Müller. K tomu jsou pro čtvrtkařskou štafetu v nominaci Michal Desenský a Tadeáš Plaček.

O pátou velkou halovou medaili za sebou bude usilovat Staněk. Úřadující halový mistr Evropy, který bude obhajovat bronz z Birminghamu, se však v této sezoně potýká s problémy se svalovým úponem bicepsu. Příjemné vzpomínky na Bělehrad se pokusí oživit sedmatřicetiletý Svoboda, který před pěti lety skončil na evropském šampionátu v tamní hale třetí a získal svou zatím poslední velkou medaili. Česko bude mít zastoupení i v ženském běhu na 60 metrů překážek, kam se díky osobnímu rekordu dostala Helena Jiranová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk při pokusu na Memoriálu Josefa Odložila.

Dvojnásobné zastoupení bude mít česká výprava také na ženské čtvrtce, kde se k Ladě Vondrové o víkendu přidala Tereza Petržilková. Patnáctistovku poběží finalistka olympijských her v Tokiu Kristiina Mäki, na osmistovku se kvalifikoval Filip Šnejdr.

Šampionát v Bělehradě se uskuteční od 18. do 20. března.

Česká nominace na halové mistrovství světa v Bělehradě:
Muži:
Michal Desenský (štafeta 4x400 m)
Pavel Maslák (400 m, štafeta 4x400 m)
Vít Müller (400 m, štafeta 4x400 m)
Tadeáš Plaček (štafeta 4x400 m)
Tomáš Staněk (koule)
Filip Šnejdr (800 m)
Petr Svoboda (60 m př.)
Patrik Šorm (400 m, štafeta 4x400 m).
Ženy:
Helena Jiranová (60 m př.)
Eva Kubíčková (60 m)
Kristiina Mäki (1500 m)
Tereza Petržilková (400 m)
Dorota Skřivanová (pětiboj)
Lada Vondrová (400 m).

Reklama

Související témata: