Hlavní obsah

Na Moravské výškařské tour zahájí sezónu hvězda Vlašičová

BRNO

Chorvatská atletická hvězda Blanka Vlašičová zahájí halovou sezónu při Moravské výškařské tour. Jedna z pěti nejlepších atletek světa bude skákat 26. ledna v Třinci na Beskydské laťce, kterou tradiční minisérie dvou mítinků vyvrcholí. O tři dny dříve se při Hustopečském skákání představí její velká soupeřka Ariane Friedrichová z Německa.

Foto: , ČTK/AP

Chorvatská výškařka Blanka Vlašičová

Článek

Obou závodů se zúčastní hlavní mužská hvězda Ivan Uchov z Ruska. Na startu nebude chybět ani česká výškařská elita, i když s manažerem Jaroslava Báby pořadatelé ještě stále jednají.

K přímému duelu dvou nejlepších výškařek současnosti s letošními osobními rekordy 208 (Vlašičová) a 206 cm (Friedrichová) na Moravě nedojde. "Vyhýbají se vzájemným soubojům, zřejmě se nebudou potkávat často ani v Diamantové lize," uvedl manažer Tour Alfonz Juck. Mistryně světa Vlašičová si odbude třineckou premiéru, halová mistryně Evropy Friedrichová v Hustopečích byla už dvakrát, loni vyhrála výkonem 200 cm.

Uchov se představí v seriálu už počtvrté a drží rekordy obou mítinků (233 a 236 cm). Jeho osobní halové maximum má hodnotu 240 cm. Závodit bude jako čerstvý ženáč a v trénincích podle informací od svého manažera předvádí slibné výkony.

Pro české atlety bude Tour první možností k plnění limitů pro start na halovém mistrovství světa v Dauhá. Muži k tomu potřebují překonat 228, ženy 192 cm. Účast v Hustopečích i Třinci již potvrdili Svatoslav Ton, Iva Straková, Barbora Laláková či Oldřiška Marešová.

Na startu budou i letošní juniorští mistři Evropy Sergej Mudrov a Natalja Mamlinová z Ruska. Naproti tomu zkušenosti bude představovat mistr světa z roku 2003 Jihoafričan Jacques Freitag, který se vrací do výškařského sektoru po tříleté přestávce zaviněné zraněními. "Je v plné přípravě a na tréninku už prý skočil 235 centimetrů. Pokud bude zdravotně v pořádku, tak bude velkou atrakcí seriálu," dodal Juck.

Reklama

Související témata: