Hlavní obsah

Na slavný souboj Špotákové zřejmě nemělo dojít. Abakumovová podle Rusů dopovala

Praha

K památnému souboji Barbory Špotákové s Ruskou Mariou Abakumovovou ve finále olympiády v Pekingu zřejmě vůbec nemělo dojít. Jméno ruské oštěpařky totiž podle agentury TASS figuruje mezi těmi sportovci, u nichž zpětné testování vzorků odhalilo užití zakázaných látek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barbora Špotáková (vpravo) s velkou soupeřkou, Ruskou Abakumovovou.

Článek

Mezi další hříšníky má podle agentury patřit bronzový chodec na 50 km Denis Nižegorodov a členka stříbrné štafety Anastasia Kapačinská, která už si jeden trest odpykala v letech 2004 až 2006. Bronzová výškařka z Pekingu a o čtyři roky později vítězka z Londýna Anna Čičerovová už podle svého kouče obdržela vyrozumění o pozitivním výsledku svého retestu.

Mezinárodní olympijský výbor nechal znovu provést testy 454 vzorků a uvedl, že proti 31 sportovcům z dvanácti zemí zahájil disciplinární řízení. Agentura TASS s odvoláním na ruskou státní televizi později doplnila, že čtrnáct hříšníků je právě z Ruska.

Abakumovová v Pekingu přišla o zlato až v deštivé šesté sérii, kdy ji o 64 centimetrů překonala Špotáková. O tři roky později při mistrovství světa v jihokorejském Tegu si pořadí vyměnily. Po narození dvojčat, která má s ruským oštěpařem Dmitrijem Tarabinem, se třicetiletá Abakumovová vloni opět vrátila k závodění, ale na mistrovství světa v Pekingu skončila v kvalifikaci až třicátá.

Jeden pozitivní nález potvrdil i španělský olympijský výbor, jehož sportovci v Pekingu získali 18 medailí včetně pěti zlatých. Podle neoficiálních informací agentury AP jde o Josephine Onyiaovou, která na OH ztroskotala v semifinále závodu na 100 m překážek. Devětadvacetiletá rodačka z Nigérie, jež získala španělské občanství v roce 2007, dostala letos za jiný opakovaný dopingový prohřešek doživotní zákaz startů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články