Hlavní obsah

Napodobit tureckou cestu mezi elitu? Byl by to i podraz vůči našim atletům, říká Dvořák

Amsterdam

Před dvěma lety na mistrovství Evropy v Curychu bylo Turecko na chvostu medailového pořadí zemí s jediným bronzem. Jeho amsterdamská bilance je v tomto směru ohromující: čtyři zlaté, pět stříbrných, tři bronzy. Jenže turecká cesta mezi atletické velmoci nevedla přes výchovu talentů, současné hvězdy své atletiky získali do národního týmu z jiných zemí.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Yasemin Canová, keňská rodačka a dvojnásobná mistryně Evropy.

Článek

Sedm keňských rodáků, dva atleti původem z Jamajky a po jednom z Kuby, Etiopie, Jihoafrické republiky, Ázerbájdžánu a Ukrajiny byli v tureckém týmu, většinou pod novými jmény. Z jedenácti majitelů medailí jen dva pocházejí z Turecka.

Yasemin Canová vyhrála v Amsterdamu pětku i desítku. Do března byla keňskou závodnicí Vivian Jemutaiovou, dál v Keni žije a trénuje. A podobné přestupy jsou terčem kritiky.

Kritéria asi nezpřísní

„Je to nešťastné a nesouhlasím s tím. IAAF už udělala hodně práce v boji proti dopingu, ale tohle je další oblast, na níž by měla zapracovat,“ prohlásila pro RTE Sport bývalá mistryně světa na 5000 m Sonia O´Sullivanová z Irska.

Požadavky na zpřísnění kritérií ale zřejmě vyslyšeny nebudou. „Evropa je v takovém stavu, že si nemyslím, že by k něčemu takové došlo. Nejsem zastáncem toho, když turecké medaile vybojují atleti, kteří se tam nenarodili. Ale co s tím naděláme. K nám nechtějí, ale my se ani nenabízíme a nemáme co nabídnout. Z mého pohledu by to byl i podraz vůči našim atletům,“ říká šéftrenér české výpravy Tomáš Dvořák.

Medailové pořadí ME
1. Polsko6-5-1
2. Německo5-4-7
3. V. Británie5-3-8
4. Turecko4-5-3
5. Nizozemsko4-1-2
...20. Česko0-4-0

Reklama

Související témata: