Hlavní obsah

Neférový závod. Ale vždycky mě baví, těší se Krsek na bitvu se světovou elitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K halové čtyřstovce má rozpolcený vztah. „Vždy mě bavila, ale nemám ji rád,“ směje se sprinter Matěj Krsek a svá slova rozvádí. „Považuju ji svým způsobem za neférový závod kvůli seběhu. Většinou musí někdo ustoupit a pár setin či desetin ztratí,“ naráží na to, že po jednom okruhu mají často navrch ostré lokty nad sprinterskými kvalitami.

Foto: ČAS/Soňa Maléterová

Matěj Krsek už při tréninku otestoval halu v Glasgow.

Článek

Však pár let halovou sezonu úplně vynechával. Když se ale svěřenec Miroslava Zahořáka do mnohdy nesmlouvavých halových bitev pustil vloni naplno, bylo z toho hned páté místo v Evropě.

A letos si vede ještě lépe. Osobní rekord stáhl na 45,86 s, mezi přihlášenými na halové mistrovství světa, které v pátek začíná v Glasgow, je čtvrtý nejrychlejší za triem Američanů. Byť největší favorité jako Nor Karsten Warholm, světový rekordman na čtvrtce překážek, či obhájce zlata Jareem Richards z Trinidadu letos v hale zatím nezávodili.

První sezonní úkol má bronzový medailista se smíšenou štafetou z loňského mistrovství světa odškrtnutý. „Měl jsem za cíl se na šampionát kvalifikovat individuálně, tedy překonat ostrý limit 45,90 s,“ přiznává. Teď přichází čas plnění dalších tužeb a přání.

„Chci si zlepšit osobák, současný jsem při mistrovství republiky v Ostravě běžel trochu na jistotu, rezerva tam je. Semifinále považuji za nikým neřečenou povinnost, případné finále by byla třešnička. Ale letošní tabulky nic neznamenají,“ hlásí 23letý Krsek.

V největším skotském městě může mít pořádně perný program. Teoreticky v pátek rozběh a semifinále individuální čtvrtky, v sobotu finále a v neděli rozběh a finále se štafetou, která také může mít značné ambice.

„Pět závodních čtvrtek během tří dnů si zatím moc představit neumím. Existuje i málo pravděpodobná možnost, že bych vynechal rozběh štafety, ale nepředbíhejme,“ připomíná. Český tým má v nominaci pět kvalitních sprinterů a postup do finále by měl být v silách týmu i bez aktuální jedničky. „Ale štafeta je, zvlášť v hale, vždycky velká neznámá,“ dodává Krsek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.