Hlavní obsah

Neposlechl doktory. Dálkařský šampión pro medaile riskuje ztrátu sluchu

Amsterdam

S kuriózním zraněním bojuje olympijský vítěz v dálce Greg Rutherford. Britský skokan se totiž od lékařů dozvěděl, že pokud bude dál trénovat a závodit, může natrvalo přijít o sluch v levém uchu. To ale devětadvacetiletého Rutherforda neodradilo, do Amsterdamu si přijel pro obhajobu evropského titulu, která se mu ve čtvrtek večer podařila.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Britský dálkař Greg Rutherford se raduje z evropského zlata.

Článek

Pro atleta nezvyklé zdravotní potíže si přivodil před měsícem na Diamantové lize v Birminghamu. „Věděl jsem už před závodem, že bych asi neměl skákat, protože mi nebylo dobře,“ připouštěl. Jenže šance představit se před domácími fanoušky se nechtěl vzdát.

Slyší jen mono

Odborný název jeho problému zní kochleární hydrops. „Když je v místnosti ticho, slyším pořád hlasitý zvuk. Takže docela mívám problémy usnout,“ popisoval. „Prostě místo stereo teď slyším jen mono,“ pousmál se.

V každé jiné sezóně by dal na doporučení lékařů a od atletiky si odpočinul. Jenže touha obhájit olympijské zlato je příliš silná. „Myslím, že není mnoho dálkařů, kteří o sobě můžou říct, že trénovali tak tvrdě, až ztratili sluch, v tom můžu být průkopník,“ bral své trable s nadhledem.

„Ale samozřejmě to legrace není. Podle doktorů je šance, že na jedno ucho už nikdy neuslyším, zhruba pětadvacet procent,“ tlumočil prognózy lékařů.

Reklama

Související témata: