Hlavní obsah

Nigerijský sprinter Oduduru dostal šestiletý trest za doping

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerijský sprinter Divine Oduduru dostal šestiletý distanc za doping. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) oznámila, že sedmadvacetiletému běžci uložila trest za dvojí porušení antidopingových pravidel. Atlet měl předběžně zastavenou činnost už od února.

Foto: Profimedia.cz

- Nigerijský sprinter Divine Oduduru dostal šestiletý distanc za doping

Článek

Oduduru byl podle AIU shledán vinným z držení a pokusu o použití zakázaných látek s dalšími přitěžujícími okolnostmi. Trest mu platí zpětně, znovu závodit by mohl v únoru 2029. Navíc musí zaplatit 3000 dolarů (70.000 korun) mezinárodní atletické federaci World Athletics na pokrytí nákladů na disciplinární řízení.

AIU ve zdůvodnění verdiktu připomněla, že na porušení pravidel se přišlo při vyšetřování kontroverzního terapeuta Erica Lirua. Toho americké úřady obvinily z dodávání látek zvyšujících výkonnost atletům na olympijských hrách v Tokiu a hrozí mu až deset let vězení.

Bývalý juniorský vicemistr světa a mnohonásobný medailista z mistrovství Afriky a Afrických her Oduduru je nigerijským rekordmanem na 200 metrů s časem 19,73. Na stovce má osobní rekord 9,86. Oba své nejlepší časy Oduduru zaběhl v jeden den na univerzitním mistrovství USA v Austinu v červnu 2019.

Reklama

Související témata: