Hlavní obsah

Nová trenérka Jílková se pokusí o téměř nemožné, zrychlit Šebrleho

Kladno

Dokázat takřka nemožné chce zkusit Jana Jílková, nová trenérka desetibojaře Romana Šebrleho. Světový rekordman se po deseti letech definitivně rozešel s Daliborem Kupkou a Jílkovou oslovil hlavně jako sprinterskou specialistku. Trenérka USK Praha se spoluprací souhlasila a rozhodla se, že zkusí během měsíce a půl do olympijských her v Londýně sedmatřicetiletého atleta na sklonku jeho kariéry zrychlit.

Foto: ASC Dukla

Roman Šebrle na startu stovky na kladenském stadiónu.

Článek

"Pomalejší už to být nemůže," prohlásil při víkendovém vícebojařském mítinku v Kladně Šebrle. "Zkusíme to, je to můj jediný úkol, aby Roman zrychlil," přidala se pětašedesátiletá Jílková, která přivedla v roce 2009 ke stříbrné medaili na halovém mistrovství Evropy v Turíně překážkářku Lucii Škrobákovou.

Sama Jílková přitom chtěla letos skončit s trénováním. Není ale vyloučeno, že si kariéru ještě prodlouží. "Výzva to samozřejmě je. Budeme trénovat sprintersky, zkusíme to nějak sladit, aby se dostal na stovku za 11,10, nejlépe pod jedenáct," vytkla si za cíl. V Kladně běžel Šebrle sprint v protivětru za 11,38 sekundy.

Musí být opatrná

Jílková bude muset být opatrná. Šebrle je totiž v jeho věku už více náchylný na svalová zranění. "Budeme muset dělat větší intervaly, klást důraz na odpočinek, hodně regenerace," líčila novinářům v Kladně, kam se na Šebrleho přijela podívat. "Já ho znám, sleduju ho dlouho," prohlásila.

Jílková bývala trenérkou někdejšího českého sprintera Martina Šimůnka, který byl přítelem nynější Šebrleho ženy Evy, než zahynul při autonehodě na soustředění v Tatrách v roce 1997. Paní Šimůnková je už dlouhé roky chůvou rodiny Šebrlů.

Nová Šebrleho trenérka ví, že v sedmatřiceti letech se rychlost zlepšuje jen hodně těžko. "To víte, že se bojím, aby se mu něco nestalo. Riziko u člověka, kterému je sedmatřicet let, vždycky je. Ale jestli chce ještě pokračovat dál, musí se dostat na stovku za jedenáct," zopakovala.

Oba se domluvili do olympijských her, ale není vyloučeno, že by ho Jílková mohla trénovat i v příští sezóně, která by podle Šebrleho měla být už definitivně poslední v kariéře. "Do olympiády je to na knop. Samozřejmě, že doteď se také snažil, ale já nemám kouzelnej proutek. Ale zkusíme to," uvedla.

Šebrle ji oslovil zhruba před dvěma týdny a pro Jílkovou to bylo velké překvapení. "Rozmýšlela jsem se. Nevěděla jsem nejdřív, co přesně po mě chce. Samozřejmě nerozumím desetiboji, do ostatních disciplín mu povídat nebudu. Jenom se pokusím, aby byl rychlejší," upřesnila.

O příští sezoně se ale ještě oba nebavili. Jílková tak neřeší, jestli by absolvovala celou zimní přípravu s Šebrlem v teple. "Ještě jsme se nedomluvili, teď je to předběžně. Uvidíme, jak to půjde, jestli je to vůbec možný," přemýšlela.

Reklama

Související témata: