Hlavní obsah

Očista atletiky? Britové přišli s šokujícím řešením: Smažme rekordy!

Londýn

Světové rekordy oštěpařů Jana Železného, Barbory Špotákové či běžkyně Jarmily Kratochvílové a dalších sportovců jsou v ohrožení. Britský atletický svaz (UKA) totiž přišel s kontroverzním návrhem řešení současné dopingové krize, podle kterého by měly být zmraženy všechny současné světové rekordy. Právě tento krok by měl přispět k očištění atletiky, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Zlatá půlkařka z OH v Londýně Maria Savinovová z Ruska dostala doživotní trest.

Článek

Důvěra v atletiku je podle Britů ve svém nejnižším bodě za poslední desetiletí. Po obřích skandálech a vyřazení Rusů z IAAF na ostrovech volají po větší transparentnosti a přísnějších sankcích.

Britský svaz navazuje na někdejší německý návrh vymazat světové rekordy, a to ve všech disciplínách. V takovém případě by zůstaly zmraženy i historicky nejlepší výkony oštěpařů Jana Železného (98,48), Barbory Špotákové (72,28) a Jarmily Kratochvílové v běhu na 800 metrů (1:53,28); z halových pak čas Kratchvílové na 400 metrů (49,52) i výkon koulařky Heleny Fibingerové (22,50).

Světová antidopingová agentura (WADA) by podle Britů měla vytvořit globální veřejný rejstřík všech dopingových testů, sankce za doping by se zároveň mohla vyšplhat až na osmiletý trest, v krajních případech by šlo o celoživotní zákaz. „Čistí" atleti by zároveň měli nárok na finanční kompenzaci, pokud kvůli dopingu některého z konkurentů přišli o prémie.

Reklama

Související témata: