Hlavní obsah

Organizace pokulhává, hlásí Přindiš z Ria. Ohromila ho i gigantická chudinská čtvrť

Rio/Praha

Patří k nejstabilnějším kajakářům mezi vodními slalomáři. Vloni na mistrovství světa v Pau i na letošním evropském šampionátu v pražské Troji bral Vít Přindiš stříbro, třetí příčku si připsal v celkovém hodnocení Světového poháru, i když ho celou sezónu provázejí bolesti zad. Teď už v brazilském Riu spolu s dalšími českými reprezentanty ladí formu na vrchol letošní sezóny – světový šampionát, jenž v dějišti předloňské olympiády odstartuje prvními závodními jízdami v úterý.

Foto: Martin Hladík

Kajakář Vít Přindiš.

Článek

Pravda, z prostředí v okolí kanálu Deodoro to není úplně znát. „Organizace trochu pokulhává. V Praze už by bylo skoro všechno připravené, tady chybí stany, nefunguje výtah… Není moc patrné, že se tu příští týden koná mistrovství světa,“ hlásí Přindiš z Brazílie.

První den po příletu mohli Češi trénovat jen na klidné vodě, teď už je jim k dispozici i samotná trať. „Jenže hladina kolísá. Jeden trénink je vody akorát, druhý třeba o deset centimetrů méně, takže pořádně nevíme, na jaké se pojede. Navíc už dvakrát selhaly pumpy a voda se okamžitě vypnula,“ popisuje devětadvacetiletý kajakář brazilské trable.

Hrozba, že by se závody kvůli složité organizaci jely bez diváků, nakonec padla. „Ale stejně nikdo z místních nepřijde,“ tuší Přindiš.

Volné úterý využila část české reprezentace k návštěvě jedné z favel, tedy chudinských čtvrtí Ria. „Hodně zajímavé,“ glosuje Přindiš, jenž vloni jako první český kajakář vyhrál celkově Světový pohár.

Město ve městě

„Sám bych se tam nevydal, ale jsou tam očividně na turisty zvyklí, pro některé je to i jediný zdroj příjmu. Prošli jsme favelou, která má podle odhadů 200 až 300 tisíc obyvatel, což mi na tak malém místě přijde neskutečné. Takové město ve městě,“ vypozoroval.

Teď už se stejně jako jeho kajakářští parťáci Jiří Prskavec (letošní celkový vítěz SP) a Ondřej Tunka (obhájce zlata) bude soustředit na medailové bitvy, které vyvrcholí příští víkend.

„Už jsem tu trať trochu dostal do ruky, víc toho natrénovat nestihnu. Teď už si jen odpočinout, protože to tu bude náročné,“ říká při očekávaných vysokých teplotách a nezvykle roztaženému programu, kdy se finálové jízdy pojedou až druhý den po semifinále.

Reklama

Související témata: