Hlavní obsah

Oštěpařku Špotákovou nezradila vítězná předtucha

PRAHA

Už před vyhlášením Barbora Špotáková tušila, že bude poprvé Atletem roku. Ještě před slavnostním večerem totiž rozdala několik rozsáhlých rozhovorů, domlouvala si další akce na několik dní dopředu. Při samotných závodech většinou mistryně světa v hodu oštěpem vytuší, jak dopadnou. A ani tady se nespletla, porazila dalšího mistra světa Romana Šebrleho.

Článek

Špotáková je v historii ankety Atlet roku teprve druhou ženou, která v ní dokázala dominovat. Před ní se to povedlo roku 1998 trojskokance Šárce Kašpárkové.

Podle jejího názoru rozhodly hlavně sympatie. "Tušila jsem, jak to dopadne, měla jsem takové indicie, které mi to napovídaly. Byl o mne dost velký zájem," usmívala se atletka, která se loni stala Objevem roku a v anketě byla druhá právě za Šebrlem.

"Naše výkony se ale porovnávat nedají, to je jako srovnávat jablka a hrušky. Asi rozhodly sympatie," přemítala. Trému prý vůbec neměla. "To u Krause byla větší," smála se, když zavzpomínala na účinkování v populární talk show Uvolněte se, prosím.

Atlety k vyhlášení vozí limuzíny, Špotáková ale raději šla pěšky. Vždyť ze svého bytu v Jungmannově ulici to má na Václavské náměstí kousek. "Šli jsme okolo neonacistů a kolem obrněných transportérů. Přímo u Pinkasů někoho zatýkali," řekla.

Vojenský kurz udělal tečku za sezónou

Měla slavnostní uniformu, ale na ní černý kabát. "Byla jsem maskovaná, i když bych to asi říkat neměla, že jsem neměla zelený kabát," usmívala se. "Ale je to neuvěřitelné, co se tam dělo. Aby to nezastínilo anketu," bála se naoko.

Po sezóně měla napilno, byla hodně unavená. Po MS přišlo ještě finále Grand Prix, pak několik dalších závodů, oslavy a hlavně vojenský kurz přežití ve Vyškově. "Sešlo se to, ke konci sezóny jsem byla slušně unavená," pravila. "Ten kurz mě dodělal, potom jsem se sbírala dva týdny," řekla. "Celou noc jsme nespali kvůli hře, symbolickému nácviku, který zřejmě nikdy nezažijeme," kritizovala noční obranu tábora.

"Běhali jsme v noci s dvacetikilovou vestou na zádech, samopalem, lehnout, vstát, pak dvě hodiny na stráži jsme očekávali nějakou afghánskou gerilu," usmívala se. "Tábor jsme ale samozřejmě ubránili. Ani myška neproklouzla," pyšnila se. A jakým způsobem se bránilo? "To jsou tajné vojenské informace," smála se.

Nejvíce si užila oslavu v Ósace 

Kvůli únavě si však dokonce ani všechny oslavy pořádně neužila. Na té největší v Jablonci šla dokonce spát hodně brzy. "Už v půl jedenáctý, chápete to?" divila se ještě dneska. "Skolilo mě to i zdravotně. Úplně vyřízená nadoraz," prohlásila. Přitom věřila, že oslavy zlaté medaile budou intenzivnější. "Představovala jsem si, že si to užiju víc," přiznala. Nejlepší tudíž prý byl mejdan hned v Ósace. "Ještě dneska si ráda podívám na fotky," řekla.

Dovolenou strávila na Tenerife s třemi kamarádkami. "Babská jízda, Lukáš už neměl čas," usmívala se při zmínce svého přítele. Počasí i teplé moře si užila, ale nezahálela a dokonce trénovala. "Kamarádky se šly plácnout k moři, já se šla proběhnout," pravila. "Bylo to fajn, nikdo mě nepoznal, nikdo mě neoslovil, žádní novináři," uvedla.

Barbora Špotáková
Datum a místo narození: 30. června 1981, Jablonec nad Nisou
Výška a váha: 182 cm, 79 kg
Disciplína: oštěp
Klub/trenér: Dukla Praha/Rudolf Černý
Osobní rekord: 67,12 m - 22. září 2007, Stuttgart
Největší úspěchy: mistryně světa 2007 (Ósaka); ME 2006 (Göteborg) - stříbro; dvojnásobná vítězka Světového atletického finále (2006-07); čtyřnásobná mistryně ČR (2003, 2005-07)
Ocenění: vítězka ankety Atlet roku ČR (2007) a 2. místo v téže anketě (2006)

Reklama

Související témata: