Hlavní obsah

Parádní show kousek od Česka! Supermámy i výkony na hranicích lidských možností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šesti letech v Evropě, navíc v dojezdové vzdálenosti pro české fanoušky. Nejlepší atleti planety budou od soboty po devět dnů bojovat v Budapešti o medaile ve zbrusu novém Národním atletickém centru přímo na břehu Dunaje při světovém šampionátu.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Pětinásobná mistryně světa na stovce Shelly-Ann Fraserová-Pryceová v Lucernu.

Článek

Hvězdy, dramatické souboje, útoky na rekordy. Tyto aspekty dokáží přitáhnout pozornost diváků po celém světě, bez ohledu na národnost. Které disciplíny mají největší potenciál stát se ozdobou 18. mistrovství světa? Sport.cz vybral pět největších taháků

Návrat Vikinga

Čtvrtka překážek se posunula na dříve nemyslitelnou úroveň. Však devět nejrychlejších časů historie padlo v posledních dvou letech zásluhou trojice Karsten Warholm, Rai Benjamin a Alison dos Santos. A všichni tři se potkají v Budapešti. Norský vládce této disciplíny Warholm se vloni nestihl dát po zranění dostatečně do kupy pro světový šampionát v Eugene, posledních 12 závodů ale neprohrál a ukázal sílu, která ho opravňuje k myšlenkám na návrat na trůn i útok na svůj světový rekord 45,94 s. Očekáváné finále se běží ve středu ve 21.50.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Armand Duplantis v akci.

Jen špatný den?

Málokterá disciplína má jasnějšího favorita než mužská tyč. Švéd s americkými kořeny Armand Duplantis poslední roky častěji zápolí se zlepšováním světového rekordu než se soupeři. Vloni v Eugene získal světové zlato, poslední triumf, jenž mu chyběl ve sbírce. Navíc ho ozdobil dalším posunem lidských hranic na 621 cm. Jenže i hvězdy mají špatné dny, což ukázal na Diamantové lize v Monaku, kde byl až čtvrtý. Jiné než první místo poznal teprve počtvrté za poslední čtyři roky. O návrat na vítěznou vlnu bude skákat příští sobotu od 19.25.

Meta v ohrožení

Koule mužů je další bitvou krále s vyzyvateli. Ryanu Crouserovi patří 10 ze 14 nejdelších pokusů historie, jenže dál pracuje na vylepšení své techniky, aby svůj světový rekord 23,56 m ještě posunul. Třeba až ke 24 metrům? Pořízek z amerického Oregonu je podle žebříčku Světové atletiky mužskou jedničkou napříč disciplínami, ale i on nosí v hlavě vzpomínku, jak se před čtyřmi lety v Dauhá soupeři vybičovali k nejkvalitnější soutěži v historii a Joe Kovacs ho o zlato připravil. Koulaři si medaile rozdělí hned tuto sobotu po 20.35.

Vyrovná Bubku?

Mužská stovka je tradičně tahákem velkých akcí, ale letos minimálně stejnou pozornost přitahují sprinterky. Rozšíří sbírku pěti zlatých ze stovky na MS 37letá „Supermáma“ Shelly-Ann Fraserová-Pryceová? Šest jich v jedné disciplíně má jen tyčkař Sergej Bubka. Letos je nejrychlejší jamajská krajanka Shericka Jacksonová. Co extravagantní Američanka Sha´Carri Richardsonová, zlepšující se Marie-Josée Ta Louová z Pobřeží Slonoviny, či univerzitní objev Julien Alfredová ze Svaté Lucie? Jasno bude v pondělí ve 21.50.

Unikátní double

Hned na dvě zlata má políčeno Keňanka Faith Kiypegonová. Maminka pětileté dcery Alyn patnáctistovku vyhrála dvakrát na mistrovství světa i olympiádě, poslední dva roky na ní nepoznala přemožitelku. V Budapešti má v plánu ovládnout i pětikilometrovou trať. A vzhledem k tomu, že na obou distancích letos vylepšila světový rekord, její mise má velkou šanci na úspěch. Nikomu před ní se zlatý double na těchto dvou tratích nepodařil. Finále na 1500 m se běží v úterý ve 21.30, o zlato na delší trati zabojuje následující sobotu ve 21.50.

Reklama

Související témata: