Hlavní obsah

Po dalším trestu Okagbareové přijdou Nigerijky o start štafety na MS

Původně desetiletý trest zákazu startů nigerijské sprinterky Blessing Okagbareové za doping prodloužila Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) ještě o jeden rok. Nová zjištění o praktikách medailistky z olympijských her a mistrovství světa měla za následek i to, že ženská štafeta Nigérie ztratila nárok na účastnické místo na letošním mistrovství světa v Eugene.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová na loňských OH v Tokiu.

Článek

AIU rozšířila trest kvůli dalším proviněním Okagbareové proti pravidlům o dopingu, konkrétně kvůli vyhnutí se odběru vzorku a manipulaci nebo pokusu o zmanipulování dopingové kontroly. Protože k tomu došlo v červnu 2021 šest dní před jejím startem ve štafetě v národní olympijské kvalifikaci, s kterou si zajistila účast i na MS, nebude nigerijský tým moci v Eugene startovat. Všechny výsledky Okagbareové v individuálních i štafetových závodech počínaje 13. červnem 2021 totiž byly anulovány.

"Pokud jeden člen štafety poruší pravidla, břemeno vymazání výsledků nesou i ostatní. Zaplatí za to všichni. Taková jsou pravidla," konstatoval šéf AIU Brett Clothier na webu Světové atletiky.

Třiatřicetiletá Okagbareová je stříbrnou olympijskou medailistkou ve skoku do dálky z her v Pekingu 2008, ve stejné disciplíně byla druhá i na MS 2013 v Moskvě, kde také získala bronz na dvoustovce.

Vloni v létě měla dva pozitivní testy na dvě různé zakázané látky. Vedle nejprve odhaleného růstového hormonu z července, kvůli němuž na poslední chvíli přišla v Tokiu o start v olympijském semifinále na 100 metrů, bylo později v červnovém vzorku z Nigérie nalezeno EPO. Letos v únoru za to dostala pětiletý trest, dalších pět let jí disciplinární komise AIU udělila za odmítnutí spolupráce při řešení jejího případu.

Reklama

Související témata: