Hlavní obsah

Powell a Simpsonová dostali odškodnění za doping

Sprinteři Asafa Powell a Sherone Simpsonová se dohodli na mimosoudním vyrovnání s firmou Dynamic Life Nutrition, jejíž výživový prostředek Epiphany D1 obsahoval zakázaný stimulant oxilofrin, kvůli němuž byli oba Jamajčani před dvěma lety potrestáni zákazem činnosti za doping. Detaily vyrovnání nebyly podle agentury Reuters zveřejněny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Asafa Powell (uprostřed) na atletickém mítinku Zlatá tretra 2015.

Článek

Bývalý světový rekordman a trojnásobná olympijská medailistka neprošli dopingovou kontrolou předloni v červnu. Loni v květnu požádali o snížení trestu z roku a půl na tři měsíce kvůli tomu, že šlo o takzvaný lehčí prohřešek proti pravidlům. Oba tvrdili, že jim potravinový doplněk dal fyzioterapeut Christopher Xuereb. Sportovní arbitráž CAS jim částečně vyhověla a trest snížila na půl roku.

Powell a Simpsonová zažalovali společnost o osm miliónů dolarů (téměř 200 miliónů korun) poté, co laboratorní testy prokázaly, že oxilofrin obsahoval právě její výrobek. V jeho složení na obalu to ale nebylo uvedeno.

I přes vyrovnání Powell vyjádřil zklamání. "Nic nemůže nahradit mou pošramocenou reputaci. Neexistuje způsob, jak by se mi mohli omluvit, jak to zklamání vyjádřit," řekl dvaatřicetiletý atlet. "Určitě budu dál pracovat na tom, aby mi fanoušci opět začali věřit," uvedl sprinter, který v úterý vyhrál v Záhřebu 100 metrů za 9,96. Byl to už jeho 93. běh s časem pod 10 sekund.

Pro Powella i Simpsonovou to znamená definitivní konec kauzy. Minulý týden státní zástupce v Itálii uzavřel také jejich vyšetřování právě kvůli podezření z porušení tamního antidopingového zákona. Jamajští sprinteři měli pozitivní test na soustředění v Lignanu a v Itálii je doping posuzován jako trestný čin.

Reklama

Související témata: