Hlavní obsah

Pozlatí čínská modla svůj návrat? Svoboda Liou Siangovi věří

TEGU

Olympiádu v Pekingu by nejradši vymazal z paměti. Navždy. Modla čínských fanoušků Liou Siang se zraněnou achilovkou odkulhal z bloků ještě před startem rozběhů. Léčba se protahovala, optimistické zprávy střídaly chmurné předpovědi. Jenže teď je v Tegu, kde v hledišti bude mít opět obrovskou podporu, jedním z největších favoritů na 110 m překážek.

Foto: Christina Hu, Reuters

Čínský překážkář Liou Siang

Článek

„Já mu věřím, podle mě si to o zlato rozdají on a Robles,“ předpovídá letošní halový mistr Evropy Petr Svoboda, jemuž sezónu překazily problémy s chodidlem a achilovkou.

Přišel o tituly 

Osmadvacetiletý Liou Siang se starty šetří, ale když vyběhne, stojí to za to. Triumfoval na Diamantové lize v Šanghaji, vyhrál Asijské hry, časem rovných 13 vteřin mu patří ve světových tabulkách druhé místo. Málokdo přitom věřil, že se opět dostane do formy jako před čtyřmi lety, kdy byl současně mistrem světa, olympijským vítězem i světovým rekordmanem. Teď už mu nepatří ani jeden z těchto primátů.

„Přiznám se, že jsem mu taky nevěřil,“ říká Svoboda. „U zranění jsem vždycky spíš skeptický. Ale i proto, že měl, stejně jako já teď, problém s achilovkou, mu fandím. S trenérem jsme se o tom bavili, a když dokáže po dlouhé pauze běžet časy pod 13,20, aniž by byl v závodním zápřahu, musí na tom být opravdu dobře,“ tuší svěřenec Luďka Svobody.

Rekord nečeká 

Jenže zatímco třeba Boltovi soupeři na stovce odpadávali jeden po druhém, Liou Siang se utká s kompletní špičkou. Spolu se světovým rekordmanem Roblesem z Kuby a lídrem letošních tabulek Oliverem z USA jsou přezdíváni „Velká trojka“.

„Nejméně z nich věřím Oliverovi, jeho poslední výkony nebyly excelentní, podle mě si to rozdá s dalším Američanem Richardsonem o bronz,“ očekává český rekordman.

Bude se v hvězdném souboji třást i Roblesův světový rekord 12,87? „Může se to stát, ale překážky nejsou stovka, spíš bych to viděl, že na vítězství bude stačit čas pod 13,10,“ odhaduje Svoboda, jenž bude šampionát sledovat z prostředí lázní v Třeboni. „Na mítinky jsem moc nekoukal, mrzelo mě, že tam nejsem. Ale tohle si rozhodně nenechám ujít,“ plánuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.