Hlavní obsah

Překážkářka Škrobáková zlepšila 21 let starý český rekord v hale

Atletka Lucie Škrobáková vytvořila na mítinku Grand Prix Olymp v pražské Stromovce český halový rekord v běhu na 60 metrů překážek. Časem 8,03 sekundy překonala o jednu setinu 21 let starý výkon Jitky Tesárkové a zároveň splnila limit pro účast na březnovém mistrovství Evropy v Turíně.

Článek

Na halový šampionát se v sobotu překvapivě kvalifikoval také sprinter Libor Žilka v běhu na 60 metrů. Účast v Turíně má v současnosti jistou deset českých atletů.

Škrobáková si zlepšila pět let staré osobní maximum o čtyři setiny a zařadila se na druhé místo evropských tabulek za Španělku Josephine Onyiaovou. "Forma byla, jen jsem potřebovala trefit závod. A Stromovka mi vyhovuje," uvedla na serveru atletického svazu.

Věřila, že by mohla limit splnit, poté co jí předtím dvakrát unikl o jedinou setinu. "Ale že to bude národní rekord, to by mě ani nenapadlo," řekla sedmadvacetiletá závodnice USK Praha.

Na druhé místo evropských tabulek se posunul i překážkář Petr Svoboda, který si vylepšil osobní rekord na 7,59 sekundy. Od českého rekordu Aleše Höffera z roku 1988 ho dělily tři setiny.

"Věřím, že v kvalitní konkurenci by mohl padnout nejen český rekord, ale i nějaký podstatně lepší čas," řekl Svoboda, jenž se vrátil k závodům po krátké pauze způsobené svalovými problémy. "Na to je to pěkný čas," konstatoval český rekordman na 110 metrů překážek.

Reklama

Související témata: