Hlavní obsah

Přichází čas odvet. Bude bitva Špotákové s Abakumovovou v Curychu rekordní?

Sezóny 2008 a 2011 mají pro Barboru Špotákovou velké množství pojítek. I před třemi lety se po přípravě cítila unavená a forma jí stoupala pomalu, vrchol sezóny pak přinesl dramatické česko-ruské vyvrcholení na asijské půdě. S tím rozdílem, že na olympiádě v Pekingu uzmula zlato Špotáková, při přehazované v Tegu měla navrch Abakumovová.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Barbora Špotáková má Marii Abakumovové (uprostřed) co vracet.

Článek

Rodačka z Jablonce doufá ještě v jednu paralelu. Krátce po Pekingu přišlo Světové atletické finále ve Stuttgartu a tam Špotáková hodila světový rekord 72,28 m. Teď by se historie mohla opakovat ve čtvrtek na curyšské Weltklasse či v neděli na berlínském mítinku ISTAF.

Nejdelší hod nebyl ideální

„Zase jsem se po dvou slabších letech vrátila do formy, jakou jsem měla v Pekingu. A bylo by moc hezké, kdybych ještě letos mohla hodit dál. Protože když jsem koukala na svůj nejlepší pokus tady, technicky nebyl moc dobrý, jen tam byla hrozná vůle,“ okomentovala svůj výkon 71,58 m, kterým za světovým rekordem zaostala o 70 cm. „Už tady to vypadalo, že rekord padne, podle mě se to do konce roku může stát,“ je přesvědčen Špotákové kouč Jan Železný.

Mottem curyšské Weltklasse, která se koná tradičně po vrcholu sezóny, jsou odvety. Také je ve startovní listině ženského oštěpu nejlepší sedmička z Tegu. „Jako odvetu to beru, tenhle závod mám ráda, na konci sezóny navíc bývám uvolněná. Můžu závodit pro zábavu a bez zábran,“ těší se Špotáková, která spolu se Zuzanou Hejnovou ještě před závodem absolvuje výlet vrtulníkem na propagační akci, kde budou české atletky trénovat malé děti.

Reklama