Hlavní obsah

Pro tituly v půlmaratonu si doběhli favorité Homoláč a Hrochová

Favorizovaní Jiří Homoláč a Tereza Hrochová se stali v Pardubicích českými šampiony v půlmaratonu. Oba na této distanci triumfovali potřetí. Homoláč v Pardubicích dosáhl času 1:05:33 a vystřídal na trůnu sedminásobného mistra Víta Pavlištu, který doběhl čtvrtý. Olympionička Hrochová zopakovala loňské prvenství v druhém nejlepším čase v historii národního šampionátu 1:13:29.

Foto: David Taneček, ČTK

Tereza Hrochová na mistrovství ČR v půlmaratonu v Pardubicích.

Článek

Homoláč triumfoval pouhý týden po startu na Pražském půlmaratonu, kde byl nejlepším českým běžcem. Titul získal v čase jen o 57 sekund pomalejším. Šampionát ovládl i v letech 2018 a 2019, v počtu titulů je před ním vedle rekordmana Pavlišty už jen Róbert Štefko se šesti triumfy.

Téměř celý závod s ním v čele běžel Vladimír Marčík, který nakonec Homoláčovi podlehl jen o šest sekund a ziskem stříbra vylepšil předloňský bronz. S více než minutovou ztrátou skončil třetí Marek Chrascina, jenž za sebou nechal o deset sekund Pavlištu.

Hrochová vedle loňského roku zvítězila v Pardubicích i v roce 2019 a vyrovnala se v počtu titulů Janě Klimešové. Více jich mají jen šestinásobné šampionky Ivana Sekyrová a Petra Kamínková. V rychlejším čase než Hrochová získala titul dosud jen bývalá česká rekordmanka Alena Peterková v roce 1995 (1:13:16). Plzeňská běžkyně přitom absolvovala ve slabší konkurenci v podstatě sólozávod a zvítězila s více než tříminutovým náskokem. Na stupně vítězů ji doprovodily Gabriela Veigertová a Petra Kotlíková.

Mistrovství ČR v půlmaratonu v Pardubicích:
Muži:
1. Homoláč (Univerzita Brno) 1:05:33
2. Marčík (Škoda Plzeň) 1:05:39
3. Chrascina (TŽ Třinec) 1:06:55.
Ženy:
1. Hrochová (Škoda Plzeň) 1:13:29
2. Veigertová (TJ Jičín) 1:16:40
3. Kotlíková (Slavoj Pacov) 1:18:57.

Reklama