Hlavní obsah

Rekordman Montgomery čelí obvinění z dopingu

SAN FRANCISCO

Světový rekordman v běhu na 100 metrů Tim Montgomery se musí bránit oficiálnímu obvinění z dopingu. Partner trojnásobné olympijské šampionky Marion Jonesové, která v úterý skákala do dálky na Zlaté tretře v Ostravě, obdržel dopis od americké antidopingové agentury USADA. Její zástupci v něm Montgomeryho informují o tom, že je podezřelý z užívání nepovolených látek.

Foto: ČTK

Nejrychlejší muž světa Tim Montgomery.

Článek

Podobně USADA vyrozuměla také olympijskou vítězku ve štafetě Chryste Gainesovou, která skončila v úterý v Ostravě třetí v běhu na 100 metrů. Dalšími adresáty byli podle agentury AP stříbrný čtvrtkař z olympijských her Alvin Harrison a další sprinterka Michelle Collinsová, bývalá halová mistryně světa na dvoustovce.

Olympiáda v ohrožení?

Zaslání dopisu je prvním krokem v disciplinárním řízení. "Dostali jsme dopis od USADA, která naznačuje, že Tim Montgomery porušil její pravidla," uvedla podle agentury Reuters sprinterova právní zástupkyně Cristina Arguedasová. Podle listu New York Times by americký sprinter mohl přijít o start na olympijských hrách v Aténách.

"Tim Montgomery neudělal nic špatného a jsme připraveni se postavit jakémukoli pokusu zabránit mu v účasti na olympiádě. Dobrovolně se podroboval dopingovým testům a všemi prošel," uvedla Arguedasová. Montgomeryho advokátka se minulý týden setkala se zástupci USADA, kteří jí umožnili nahlédnout do části spisů souvisejících s aférou kolem laboratoře BALCO, v níž se objevuje jméno jejího klienta.

Neprůkazné dokumenty

"Dokumenty, které nám ukázali, jsou neprůkazné a rozporuplné. Neexistují ani žádné doklady, odkud to pochází, nebo co to znamená," uvedla Arguedasová, podle níž tým právníků spisy stále studuje. Doufá, že USADA povede se světovým rekordmanem spravedlivé řízení. "Protože v tom případě bude Tim očištěn. "Je nefér snažit se připravit sportovce o dobrou pověst na základě pochybných informací a podivného procesu," hájila běžce.

List San Jose Mercury News nedávno přinesl informaci, že za Montgomeryho výkony stojí projekt s názvem "Světový rekord". Americký sprinter v jeho rámci údajně užíval steroid tetrahydrogestrinon (THG), který se až do konce loňského léta nedal tehdejšími metodami odhalit. Montgomery zaběhl světový rekord na stovce 9,78 sekundy v září 2002.

V aféře kolem laboratoře BALCO je vyšetřována také Jonesová, která se v pondělí před startem v Ostravě proti podezření z dopingu důrazně ohradila. Podle agentury AP žádný dopis od USADA nedostala. V úterý prostřednictvím advokátky vyjádřila svému partnerovi na dálku podporu. "Nepochybuji o tom, že pokud bude proces spravedlivý, poběží Tim v srpnu v Aténách o zlato," věří Jonesová.

Reklama

Související témata: