Hlavní obsah

Rekordmanka z překážek McLaughlinová-Levroneová poběží na MS jen hladkou čtvrtku

Světová rekordmanka Sydney McLaughlinová-Levroneová nebude na mistrovství světa obhajovat titul na 400 metrů překážek. Poběží jen hladkou čtvrtku které se letos věnuje a s výkonem 48,74 sekundy je v čele světových tabulek. Vyplývá to z nominace amerického týmu, kterou zveřejnila národní atletická federace.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Olympijská vítězka a světová rekordmanka na 400 metrů překážek Sydney McLaughlinová-Levroneová.

Článek

Čtyřiadvacetiletá McLaughlinová-Levroneová startovala na 400 metrů překážek naposledy loni v srpnu, ale jako loňská mistryně světa měla pro šampionát v Budapešti divokou kartu. Tu nevyužije a pokusí se prosadit ve své nové disciplíně. Mezi čtvrtkařkami začala v červnu druhým místem na Diamantové lize v Paříži v čase 49,71. Postupně se téměř o sekundu zlepšila a začátkem července ovládla domácí šampionát. Její absence mezi překážkářkami dělá jednoznačnou favoritku této disciplíny z Nizozemky Femke Bolové, která letos vylepšila vlastní evropský rekord na 51,45 sekundy.

Spojené státy americké byly loni se 33 medailemi včetně třinácti zlatých nejúspěšnější výpravou na světovém šampionátu v Eugene. V Budapešti se na vydařené vystoupení od 19. do 27. srpna pokusí navázat 139 závodníků, z nichž 82 startovalo i loni. Na třetí titul na dvoustovce za sebou zaútočí Noah Lyles, který bude tentokrát startovat i na stovce. Sprinterský double získal naposledy Jamajčan Usain Bolt v roce 2015.

Stejnou kombinaci disciplín volí i Sha'Carri Richardsonová, která se bude snažit ukončit jamajskou nadvládu mezi sprinterkami. Na 110 metrů překážek bude na zlatý hattrick útočit Grant Holloway.

Do Budapešti se chystají všichni američtí koulaři, kteří loni obsadili na MS kompletní stupně vítězů. Mezi soupeři českého rekordmana Tomáše Staňka ční dvojnásobný olympijský vítěz, obhájce titulu a světový rekordman Ryan Crouser.

Reklama