Hlavní obsah

Rekordy, medaile a tituly hvězdě nestačí. Teď se dočká další pocty, jaká bude?

Kingston

Ve sportu dosáhl na všechno, čeho chtěl dosáhnout. Medaile, tituly i rekordy ale nejsou všechno. Osminásobný olympijský vítěz a světový rekordman v bězích na 100 a 200 metrů Usain Bolt se teď na rodné Jamajce dočká další pocty, bude tam mít sochu. Atletova postava v nadživotní velikosti bude odhalena v srpnu při příležitosti oslav 55. výročí samostatnosti tohoto karibského ostrova. Rovněž v srpnu plánuje Bolt na mistrovství světa v Londýně ukončit kariéru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jamajský sprinter Usain Bolt pravidelně navštěvuje také ostravskou Zlatou tretru.

Článek

Boltova socha bude postavena v Parku soch, který se nachází v komplexu Parku nezávislosti. Jejím autorem je jamajský sochař Basil Watson. Na tvorbu dohlíží jamajská ministryně kultury a sportu Olivia Grangeová. "Postupujeme podle plánu, abychom stihli dokončit sochu do oslav nezávislosti a postavili ji souběžně s Boltovým posledním mistrovstvím světa v Londýně," řekla Grangeová na setkání s novináři.

Jamajská vláda uznává význam legendárního sprintera. "Bude se o něm hovořit a budou se o něm učit sportovci příštích generací. Jsem přesvědčena, že Jamajka odvede svůj díl práce při připomínání a oslavě tohoto jedinečného atleta. Ještě přijdou další věci," uvedla ministryně.

Vedle Bolta by měly být v Parku soch odhaleny také sochy tří dalších velkých osobností jamajského sprintu, Veroniky Campbellové-Brownové, Shelly-Ann Fraserové-Pryceové a Asafy Powella. Půjde o součást výstavby komplexu Národního stadionu, kde bude zřízeno Národní sportovní muzeum.

Posledním Boltovým závodem na Jamajce bude podnik JN Racers Grand Prix naplánovaný na 10. června. Druhý ročník tohoto mítinku se připravuje jako oslava Boltových úspěchů. Startovat by na něm měli mimo jiné další jamajští sprinteři Yohan Blake a Powell, světový rekordman na čtvrtce Wayde van Niekerk z JAR, nejrychlejší muž planety v běhu na 800 metrů David Rudisha z Keni nebo čtyřnásobný olympijský vítěz v bězích na 5000 a 10.000 metrů Brit Mohamed Farah.

Boltovo loučení na mistrovství světa v Londýně by mělo přijít 12. srpna při finále štafety na 4x100 metrů. Finále stovky je na MS naplánované na 5. srpna, boj o titul na 200 metrů se uskuteční o pět dní později.

Reklama