Hlavní obsah

Robles se před Zlatou tretrou modlí, aby nepršelo, Vlašičová si užívá odpolední spánek

OSTRAVA

Slovo počasí se nejvíce skloňuje v Ostravě před čtvrteční Zlatou tretrou. Zatažená obloha s deštěm nevěštila ve středu dopoledne nic dobrého. Pořadatelé přesto věří, že mítink s atletickými hvězdami jako Usain Bolt, Asafa Powell, Blanka Vlašičová, Barbora Špotáková nebo Dayron Robles proběhne v regulérních podmínkách. Před mítinkem dojde i k setkání Bolta s VIP hostem a čerstvým hokejovým mistrem světa Jaromírem Jágrem.

Článek

„Můj start do sezóny nebyl nijak oslnivý, ale teď se cítím ve formě a chci zaběhnout nejlepší čas roku,“ říkal překážkář Robles, který na vítkovickém stadiónu vytvořil před dvěma roky světový rekord časem 12,87. Kubánec se k vlastnímu údivu nedostal na start nedávného mítinku Diamantové ligy v Šanghaji. „Bodovou ztrátu budu dohánět v dalších závodech,“ konstatoval.

„Když se dozvídám, jakou má formu, věřím, že to bude skvělý závod. Mohl bych si při něm splnit svůj sen, což je čas pod třináct sekund,“ zareagoval nejrychlejší Evropan letošní sezóny Petr Svoboda. Oba věří, že hrozba deště před závodem pomine. „Modlím se, aby bylo ve čtvrtek počasí stabilnější,“ přiznal Robles, který uvítal zlepšení Američana Olivera, jenž pokořil hranici třinácti sekund a vede letošní tabulky. „Jsem rád, že tak zrychlill. Je to pro mě výzva, potřebuji běhat pod 12,90, abych byl světovou jedničkou.“

V dešti se dají skákat dva metry

Tradiční účastnící Zlaté tretry je výškařka Vlašičová, který ostravský start považuje za ostrý start do sezóny. „Proto se útok na nějaký rekord nedá moc očekávat,“ konstatovala, ale pak svou odpověď pozměnila. „Dobrá, dohodněme se tak, že pokud bude slušné počasí, něco slušného skočím,“ pravila s úsměvem Chorvatka, která má se skákáním v mokru své zkušenosti a v dešti už překonala dva metry. Celkově tuto hranici zdolala už ve 140 případech.

„Není to ale tím deštěm, co nám vadí. Proti normálnímu závodu se musíte udržovat se v teple a v suchu, převlíkat a osušovat se. To nás zdržuje a odvádí pozornost od soustředění. Skákání na vodě se jinak nebojím,“ přiznala dlouhonohá atletka, která prozradila, že deštivé počasí je pro ni skvělé na spánek. „Odpočívám vždycky odpoledne a na dvě hodiny si vypínám mobil. Dneska usnu hned,“ pravila při pohledu na kovově šedivá mračna.

Ostré měření pro českou elitu

Podle předpovědi by nemělo ve čtvrtek odpoledne pršet a teploměr má ukazovat dvacet stupňů. „Budeme doufat, že tahle předpověď vyjde,“ věřil sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck. „Atleti jsou pozitivně naladěni, chtějí za všech okolností předvést co nejlepší výkony. Prakticky ve všech disciplínách mohou padnout rekordy mítinku.“

Pořadatelé evidují na startu šest světových rekordmanů, deset olympijských vítězů, dvanáct mistrů světa, stejný počet lídrů letošních světových tabulek a dalších třicet medailistů z velkých soutěží. Největším lákadlem je Boltův start v netradičním závodě na 300 metrů, kde může vymazat dosavadní nejlepší čas 30,85, který zaběhl Američan Michael Johnson. Jamajčan by v případě zlomení této mety inkasoval od pořadatelů třicet tisíc dolarů. Při stovce s Powellem bude měřen mezičas na sto yardů a v očekávání jsou nejlepší nové světové, evropské i české výkony.

Kromě největších českých hvězd Špotákové a Svobody se představí další přední domácí závodníci v čele s dvojicí oštěpařů Vítězslav Veselý - Petr Frydrych, letošní závodní premiéru si v silné konkurenci odbudou osmistovkař Jakub Holuša a překážkářka Lucie Škrobáková. První start na nové čtyřistametrové trati zase absolvuje Denisa Rosolová, vyběhnou i Josef Prorok na 400 metrů překážek, osmistovkařka Lenka Masná a se silnými soupeřkami se utká tyčkařka Jiřina Ptáčníková.

Podle organizátorů zůstalo neprodáno dva tisíce vstupenek, pokladny budou v den závodu budou otevřené od 10,00. Předprogram mítinku pro širší skupinu českých závodníků startuje na vítkovickém stadiónu ve 14,30, slavnostní zahájení se uskuteční v 17,45 a mítink vyvrcholí ve 20,20 třístovkou s fenomenálním Boltem.

Největší hvězdy Zlaté tretry
100 m:Asafa Powell (Jamajka)
300 m:Usain Bolt (Jamajka)
800 m:David Rudisha (Keňa)
3000 m:Bernard Lagat (USA)
Joseph Ebuya (Keňa)
110 m přek.:Dayron Robles (Kuba)
Petr Svoboda (Česko)
400 m přek.:Kerron Clement (USA)¨
100 m:Shelly-Ann Fraserové (Jamajka)
Sherone Simpsonová (Jamajka)
400 m:Christine Ohuruoguová (Británie)
Shericka Williamsová (Jamajka)
10 000 metrů:Meselech Melkamuová (Etiopie)
100 m přek.:Lolo Jonesová (USA)
Priscilla Lopesová-Schliepová (Kanada)
výška:Blanka Vlašičová (Chorvatsko)
Chaunte Howardová (USA)
oštěp:Barbora Špotáková (Česko)

Reklama

Související témata: