Hlavní obsah

Rozbouraná příprava? Špotáková je ve výhodě, díky dětem

Praha

Nestandardní sezona si vyžádala nestandardní ohlédnutí. Tradiční galavečer Atleta roku proběhl letos bez diváků a bez vyhlašování jen jako připomínka největších osobností české atletiky za posledních padesát let. A mezi nimi nemohly chybět oštěpařka Barbora Špotáková a překážkářka Zuzana Hejnová, které ovládly dvanáct z posledních třinácti ročníků ankety. „Ten prázdný sál byl hrozně zvláštní, ale snad to v televizi vypadalo dobře,“ přemítala trojnásobná Atletka roku Hejnová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Špotáková na mítinku Kladno hází.

Článek

Pro většinu atletů i trenérů po slepované letní sezoně přišlo nelehké zvažování, kam vyrazit za (snad) předolympijskou přípravou. Nad tradiční jihoafrickou destinací většiny českých atletů se totiž letos vznáší otazník.

„Jako atleti nejsme zvyklí tolik improvizovat, většinou víme, že třeba v lednu jedeme do Afriky. Teď dlouhodobě plánovat nejde, což je na psychiku náročné,“ neskrývá dvojnásobná mistryně světa na čtvrtce překážek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zuzana Hejnová si běží v Plzni pro druhý domácí titul na čtvrtce překážek.

I mezi atlety jsou ale výjimky, kterým změny plánu nedělají problém. Třeba Špotáková… „Jak mám děti, jsem zvyklá improvizovat a není to tak náročné,“ hlásí maminka synů Janka a Darka. „A taky jsem s trenérem sama, v tom mám výhodu, že jsme flexibilnější než velké skupiny,“ připomíná svěřenkyně Jana Tylčeho.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Špotáková během atletického mítinku Kladno hází 2020.

„To mě dlouhodobě nebaví trénovat sama. Je náročné psychicky se donutit,“ reaguje Hejnová, která k běhání přece jen více využije sparingpartnerů. Třiatřicetiletá překážkářka se nevzdává myšlenek se jihoafrický kempu na přelomu roku. „Ale když tam nepůjde odletět, jsou i varianty v Evropě,“ neupíná se k cestě do Potchefstroomu.

To Špotáková by se na jih Afriky nechystala ani nebýt současné pandemie, dlouhá jihoafrická soustředění jí nikdy nepřirostla k srdci.

„Většina atletů teď míří na Kanáry, stejně jako my dvě. Po Novém roce počítám s Portugalskem a Tureckem. Vše je zarezervované, tak snad to vyjde,“ věří světová oštěpařská rekordmanka.

Reklama

Související témata: