Hlavní obsah

Ruské atlety čekají před návratem k závodům mimořádné testy

Monako

Ruští atleti budou muset absolvovat sérii mimořádných dopingových testů, než dostanou povolení startovat na mezinárodních závodech, jako jsou olympijské hry. Samo zrušení suspendace národního svazu z IAAF jim totiž k návratu do soutěží stačit nebude. Oznámili to zástupci IAAF.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Překážkář Sergej Šubenkov (na snímku při MS v Pekingu), jedna z hvězd ruské atletiky.

Článek

Rada IAAF rozhodla o vyloučení Ruska z mezinárodních atletických soutěží 13. listopadu kvůli systematickému dopingu a krytí pozitivních testů v zemi. Sportovci proto nyní nemohou startovat na žádných mezinárodních závodech včetně OH v Riu de Janeiro. Rusko musí provést slibované reformy, jinak IAAF suspendaci nezruší.

Ani poté ale ruští sportovci nemohou počítat s automatickým právem na start v závodech. Podle vyjádření IAAF nebudou atleti připuštěni k soutěžím, dokud neabsolvují alespoň tři neohlášené mimosoutěžní testy. Vytrvalci navíc musejí odevzdat i tři vzorky do biologického pasu.

Vzhledem k tomu, že kvůli porušování antidopingového kodexu přišla o oprávnění i ruská antidopingová agentura a laboratoř, budou všechny odebrané vzorky testovány v zahraničí.

Reklama