Hlavní obsah

Šebrle je spokojený s přípravou a věří, že na MS bude bojovat o zlato

Pozitivně naladěn vstupuje do další sezóny desetibojař Roman Šebrle. Oproti minulému roku je olympijský vítěz z Atén 2004 s přípravou spokojen. A tak není divu, že se chce na srpnovém světovém šampionátu v Berlíně pokusit obhájit titul mistra světa. A jeho manažer Robert Změlík mu dokonce předpovídá, že pokoří hranici 9000 bodů...

Článek

Jak jste spokojen s přípravou na letošní sezónu?

Mám z ní velmi dobrý pocit, podle mě se povedla. Oproti loňsku, kdy jsem byl několikrát zraněný, je všechno zatím v pořádku. Akorát v lednu jsem měl menší zdravotní problémy. Nyní se cítím moc dobře.

A co vaše astma?

Každé ráno beru léky a po ruce mám vždy dýchátko. Je to mnohem lepší.

Změnil jste nějak trénink oproti předešlým létům? Říkal jste, že trochu zvolníte...

Více relaxuji. Přeci jen když cítím, že mě tahá nějaký sval, upravím podle toho trénink. Dvakrát jsme letos byli na soustředění na Kanárských ostrovech, kde jsem každý den rehabilitoval. Jinak ale žádná podstatná změna neproběhla. Díky spolupráci s Robertem Změlíkem, který převzal mé sportovní centrum, se teď mohu zase věnovat naplno desetiboji.

Nedávno Robert Změlík prohlásil, že máte na to letos překonat hranici 9000 bodů...

Zezačátku jsem si říkal, že je to nereálné. Ale když jsem se nad tím více zamyslel, šance tu je. Robert mě vidí při trénincích, takže ví, jak na tom jsem. Já sám jsem zvědavý, jak mi to půjde.

Takže cítíte, že byste si mohl vylepšit svůj osobní rekord v některé z disciplín?

Myslím, že ano. Nadějně to vypadá hned ve třech disciplínách - oštěpu, kouli a disku. Ten mi jde na trénincích nejlépe.

Na které závody se letos chystáte?

Na konci května se zúčastním desetiboje v Götzisu. Kromě Bryana Claye tam bude celá špička. V červnu mě pak čeká závod na Kladně, kterého se zúčastní i Robert Změlík. Poté pojedu na týden s rodinou na dovolenou a pak se vrhnu na závěrečnou přípravu před mistrovstvím světa.

Spolupráci s Robertem Změlíkem si pochvalujete. Trénujete spolu i na kladenský desetiboj?

Robert je pro mě inspirací. Obdivuji ho, že i když má mnoho aktivit, pořád hýří energií. Na trénincích s ním je sranda. Robert ale spíš radí mě, co a jak vylepšit. Hlavně v překážkách.

Loni vás Robert Změlík motivoval výškařskou laťkou na stěně. Používáte ji ještě?

Zatím ne. Ale určitě si ji vezmu s sebou do Nymburka. A možná ji zvýšíme na 220 cm. Ještě tomu tolik nedůvěřuji, ale asi i na mentálním tréninku bude něco pozitivního...

Jaké máte cíle v letošním roce? Na světovém šampionátu v Berlíně budete obhajovat zlato...

Berlín je ještě daleko. Ale můžu říci, že bych chtěl bojovat o zlatou medaili. Pokud se mi povede 8 800 bodů, budou mít soupeři co dělat.

Reklama