Hlavní obsah

Šebrle oslavoval zlato dlouho, životosprávu si musí hlídat

PRAHA

Dlouhé oslavy má za sebou český atlet Roman Šebrle. Čerstvý mistr světa v desetiboji v úterý odpovídal v on-line chatu na otázky čtenářů Sport.cz. Během hodinového posezení zavzpomínal na zlatý závod z Ósaky, zalitoval, že nevidí své nástupce, a popsal i svoji ideální relaxaci. „Zkompletovat sbírku a získat tu poslední medaili je vždy nejtěžší,“ zavzpomínal na zlaté okamžiky Roman Šebrle.

Článek

Česká atletika pravidelně sbírá na světových akcích medaile, jednou z jistot posledních let jsou především desetibojaři. Tomáš Dvořák i Roman Šebrle patří mezi zkušené harcovníky, své následníky Šebrle nevidí. „Ne, bohužel nikdo takový zatím není. Doufám, že jsem teď naštval pár kluků a budou to chtít změnit. Uvažuji, že bych si od příštího roku k sobe vzal dva nebo tři kluky,“ přiblížil své plány šampión.

Zlato z Japonska by nemuselo být posledním velkým úspěchem rodáka z Lanškrouna. „Ano i po Olympiádě v Pekingu chci pokračovat, a to dokud mne to bude bavit. Nejsem zastáncem odchodů na vrcholu, takže bych se chtěl rozloučit v Londýně 2012. A kdo ví, třeba i medailí,“ naznačil ambice pro OH za pět let Šebrle, kterého čeká o víkendu desetiboj ve Francii.

Nejlepší český atlet posledních let vede ke sportu i své děti. „Ke sportu je povedu určitě. Sport je výbornou cestou životem a odrazuje od špatných věcí jako jsou drogy, alkohol nebo jiné lumpárny.“

Jedna z otázek čtenářů mířila i na rozšíření atletické extraligy na 10 mužstev, což je pro Šerbleho moc. „Mými nejoblíbenějšími disciplínami jsou výška, oštěp a disk,“ odpověděl na další dotaz atlet, který je podle svých slov velký bordelář.

Ve volném čase Šebrle hraje i počítačové hry, aktuálně má rozehraný Command and Conquer 3. Kdyby se nezačal věnovat desetiboji, byl by z něj nejspíš fotbalista nebo golfista. V přípravném období trénuje atlet 8 hodin, v závodním dvě. I pro hvězdného atleta je problém hlídat si životosprávu. „Miluji jídlo a čím tučnější, tím lépe. Před závodem se musím hlídat,“ přiznal Šebrle.

Reklama