Hlavní obsah

Skandál jamajské atletiky, v dopingové pasti uvízl i Asafa Powell! Bolt je čistý, ujišťuje manažer

Praha

Jen pár hodin poté, co v neděli vyšel najevo pozitivní dopingový nález amerického sprintera Tysona Gaye, přinesly agentury další šokující zprávu. Na národním jamajském šampionátu neprošlo testem hned pět reprezentantů z ostrova reggae a v síti dopingových komisařů uvízla i sprinterská hvězda Asafa Powell. Dalšími přistiženými jsou Sherone Simpsonová a údajně též Nesta Carter. Mimo to testem neprošli dva zástupci technických disciplín.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Jamajský sprinter Asafa Powell.

Článek
Fotogalerie

Pozitivní nález Powella již potvrdil management bývalého světového rekordmana a majitele největšího množství časů pod 10 sekund v historii. Jméno Cartera zmiňuje britský deník Telegraph.

V jeden den tak možná spadli do antidopingové pasti tři z pěti nejrychlejších mužů historie!

"Potvrzuji, že ve vzorku odevzdaném na národním šampionátu letos v červnu byl nalezen stimulant oxilofrin, který je na seznamu zakázaných látek. K tomu chci říct, že jsem nikdy vědomě nevzal žádnou látku či doplněk, který by neodpovídal regulím. Můj tým již ve spolupráci se zainteresovanými orgány zahájil vyšetřování, jakým způsobem se zakázaná substance mohl do mého těla dostat," uvedl v prohlášení Powell, který se narozdíl od přistiženého Gaye nekvalifikoval na stovce na nadcházejícím MS v Moskvě, ale měl šanci startovat ve štafetě.

I Simpsonová o svém dopingu informovala prostřednictvím prohlášení. "Dnes jsem byla informována, že ve vzorku odebraném po finále stovky na národním šampionátu byly nalezeny stopy stimulantu oxilofrin," napsala stříbrná medailistka z olympiády Pekingu.

Podle jamajského listu Jamaica Gleaner padá podezření na nový potravinový doplňek pro atlety z Karibiku."Podle našich zdrojů se mohla zakázaná substance objevit v novém suplementu, který byl distribuován při tréninkovém kempu. Jeden z atletů prý složení doplňku už před jeho užitím široce zkoumal a nyní zvažuje právní kroky proti jeho výrobci," uvedl list. Powell v této souvislosti na svém Twitteru uvedl, že člověk, který měl inkriminovaný doplněk distribuovat, byl zadržen v Itálii.

Ještě než vyplynula najevo jména provinilců, byli zmiňováni pouze olympijští medailisté. Nutně tedy vyvstala otázka, zda v síti neuvízl také král sprintu Usain Bolt. "Mohu potvrdit, že žádný z mých klientů v tomto případě nefiguruje," rozeslal okamžitě do světa Boltův manažer Ricky Simms.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články