Hlavní obsah

Slovenský chodec Tóth nedopoval a může opět závodit, rozhodla IAAF

Bratislava

Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) oznámila, že se neodvolá vůči osvobozujícímu verdiktu disciplinární komise Slovenského atletického svazu pro chodce Mateje Tótha (34). Případ se tudíž neposune na sportovní arbitrážní soud v Lousanne, Tóth je bez viny a může opět závodit.

Foto: Profimedia.cz

Matej Tóth na olympiádě v Riu.

Článek

O verdiktu informovala slovenská média ve čtvrtek večer. „Spadl mi obrovský kámen ze srdce," řekl Tóth pro veřejnoprávní televizi RTVS.

Slovenská disciplinární komise začátkem října konstatovala, že Tóth neporušil antidopingová pravidla a zrušila mu dočasný distanc, který mu letos v červenci udělila IAAF. „Disciplinární komise jednomyslně rozhodla, že u Mateje Tótha nedošlo k porušení antidopingových pravidel a ruší jeho zastavení činnosti," informoval šéf disciplinárky Ivan Čilík. „Všechny analýzy byly ve prospěch Mateje Tótha. Věřím, že argumenty přesvědčí IAAF i WADA," dodal šéf disciplinárky.

Olympijský vítěz a loňský sportovec roku na Slovensku byl dočasně suspendovaný kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu. Ty mohou, ale nemusí signalizovat porušení antidopingových pravidel. Tóth se dokonce podrobil i testu na detektoru lži.

Biologické pasy poskytují základní údaje o naměřených hodnotách různých látek v krvi a moči sportovců, jsou průběžně doplňovány a sledují se jejich výkyvy. Pokud některé parametry překročí tolerovanou hranici, kterou stanovuje Světová antidopingová agentura, hrozí sportovci trest.

Reklama