Hlavní obsah

Soud označil dokument ARD o dopingu ruských atletů za nevěrohodný

Moskva

Moskevský soud dnes označil dokument ARD o systematickém dopingu ruských atletů za nepravdivý. Německá stanice, režisér filmu i manželé Vitalij a Julia Stěpanovovi, kteří v pořadu promluvili o dopingových praktikách v ruské atletice, musejí každý zaplatit pokutu 3000 rublů (asi 1100 korun).

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Na ARD podala žalobu Ruská atletická federace kvůli poškození dobrého jména. Soudkyně Galina Grabovská jí vyhověla, neboť podle jejího verdiktu jsou informace v pořadu nevěrohodné a neodpovídají skutečnosti. "Výrok soudu nám dovoluje označit všechny informace v tomto filmu za lži," řekl agentuře Reuters bývalý předseda ruské atletické federace Valentin Balachničev.

Po odvysílání dokumentu ARD v prosinci 2014 se začala systematickým dopingem ruských atletů a zatajováním pozitivních testů zabývat vyšetřovací komise mezinárodní antidopingové agentury WADA. Ruský atletický svaz byl posléze vyloučen z mezinárodní federace IAAF, ruští reprezentanti tak nesmějí startovat v mezinárodních atletických soutěžích a ohrožena je i jejich účast na olympijských hrách v Riu.

Třebaže verdikt soudu má podle Reuters spíše symbolický význam, podle Balachničeva může výrazně přispět k navrácení ruských atletů na mezinárodní scénu.

Reklama

Související témata: