Hlavní obsah

Špotáková: Jako královna se necítím

PRAHA

Po náročném soustředění v Nymburce sotva stála na nohou, nakonec ale byla ráda, že si slavnostní vyhlášení ankety Sportovec roku nenechala ujít. Oštěpařka Barbora Špotáková v sobotu převzala křišťálovou korunu pro královnu českého sportu jako ocenění za zlatou medaili z olympiády v Pekingu a světový rekord navrch. „Snila jsem o vítězství, už když jsem byla poprvé sedmá,“ připomněla sedmadvacetiletá atletka svou třetí účast v nejlepší desítce.

Článek

Umístění Špotákové v tradičním hlasování sportovních novinářů se vzácně shoduje s jejím umístěním v anketě Atlet roku. I tam byla nejprve sedmá, poté druhá a nakonec loni první. „Vždycky jsem věřila na osud,“ komentovala se smíchem svůj postup na vrchol. Vítězstvím v jubilejním 50. ročníku Sportovce roku prý ale zcela překvapená nebyla. „Trochu jsem to tušila, napovídaly mi nesčetné ohlasy lidí,“ řekla po skončení galavečera.

S čím naopak vůbec nepočítala byla účast jednoho z jabloneckých kamarádů, který vtrhl na pódium s křiklavě barevným čírem a předal Špotákové tričko skupiny Muerti. „To jsem padla na kolena. Když mluvili o překvapení, tak Kykyrýk byl poslední člověk, který by mě napadl. Chtěla jsem jít na koncert Muerti v pátek, ale byla jsem unavená,“ kroutila hlavou nad nápadem organizátorů. Po převzetí všech cen si na pódiu zkusila nasadit korunu pro nejlepšího sportovce, dlouho ji ale na hlavě neměla. „Moc nedrží a je docela těžká. Jako královna českého sportu se necítím,“ prohlásila.

Setkání s legendami zahnalo únavu 

Ještě před vyhlášením se nechala slyšet, že už je ze slavnostních večerů, jichž po brilantní sezóně absolvovala bezpočet, unavená. Nakonec ale převážila spokojenost. „Měli jsme náročné soustředění v Nymburce, v pátek jsem myslela, že sem vůbec nedojdu. Nakonec to ale bylo fajn. Na anketách je pěkné, že se potkáte se spoustou lidí. Mně udělalo obrovskou radost setkání s Danou Zátopkovou a Honzou Železným,“ připomněla další legendy českého oštěpu.

Vítězství zlaté medailistky z Pekingu prodloužilo vládu žen v anketě. Víc než dvě desetiletí trvající mužskou dominanci zlomila v roce 2006 běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, loni se radovala rychlobruslařka Martina Sáblíková. „Ženy to mají v mnoha životních ohledech těžší, ve sportu je ale větší konkurence a kvalita na straně mužů. Dalo by se říct, že to máme lehčí,“ uvažovala Špotáková.

Sobotní vyhlášení bylo pro nejlepší světovou oštěpařku současnosti jedním z posledních připomenutí loňského veleúspěšného roku, v myšlenkách je už Špotáková ponořená v nové sezóně. „Po podařeném roce je vždycky těžké vstupovat do toho nového. Zatím jde všechno dobře. Chci uspět na mistrovství světa v Berlíně, kam se chystá velká skupina fanoušků z Jablonce včetně Kykyrykýho,“ připomněla letošní vrchol sezóny. Dál za horizont se ale nedívá. „Nedávám si cíle na pět let dopředu, nejsem blázen,“ dodala se smíchem.

Reklama